Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-16 17:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/dn-granskar-i-slutna-facebookgrupper-uppmuntras-foraldrar-fa-bebisars-tungband-klippta-djupt/

4 min 56 sek. Malins och Benjamins resa mot klippet börjar i Järfälla. Många åker betydligt längre än så för att komma till kliniken i Mörby centrum.
SVERIGE

DN granskar: I slutna Facebookgrupper uppmuntras föräldrar få bebisars tungband klippta – djupt

Fler föräldrar än någonsin vänder sig till vården för att få hjälp med att klippa sina bebisars tungband. I stängda Facebookgrupper rekommenderas de att söka sig till privata kliniker – som klipper ”ordentligt”.

Men det finns svaga vetenskapliga belägg för att tungbandsklipp hjälper.

Och inget stöd för att saxen måste gå så djupt.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 14 Evelin grät av smärta när hon ammade sitt första barn. Här är hon med sonen Erik, som föddes i år.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 14 När Evelin fick sitt andra barn i år var hon förberedd på att tungbandet åter kunde vara kort. Den här gången visste hon hur hon skulle gå tillväga och såg till att få komma direkt till Amelie Björlin.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 3 av 14 Benjamin, 15 veckor, har svårt att få till vakuum när han ammar, tycker mamma Malin. Amelie Björlin inleder konsultationen med att ställa frågor.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 14 Amningen gör inte ont, men Malin tycker att Benjamin verkar svälja mycket luft. Han kräks ofta, sover dåligt.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 5 av 14 Malin hade hoppats på att få klippa både tung- och läppband i dag. Och så blir det.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 6 av 14 Efter klipp. Det blöder mest från läppbandet. ”Det gäller att vara rejäl som mamma och trycka ordentligt, annars blir det blodbad”, säger Amelie Björlin.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 7 av 14 Läkaren Bobby Ghaheri insåg att tungband kunde vara ett problem när hans äldsta dotter, i dag, 16, hade svårt att amma. Hans fru hade stora problem med smärtor.
Bild 8 av 14 Tungbandsklippet går så snabbt att vi åskådare i rummet knappt hänger med.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 9 av 14 Det är ett misslyckande från vårdens sida att så många känner sig missnöjda med den hjälp de får, säger läkaren Charbél Talani. Om det fanns mer tid för varje patient skulle det kanske gå att lugna oroliga föräldrar så de inte kände ett behov av att söka sig vidare till exempelvis kliniken i Mörby centrum.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 10 av 14 Amelie Björlin hoppas på mer vetenskapliga belägg för vad tungbandsklipp kan hjälpa till med. Hon följer upp sina patienter och i hennes enkäter svarar majoriteten att problemen har blivit färre efter klippen.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 11 av 14 Kliniken i Mörby centrum startades av Amelie Björlin, men för ett par år sedan sålde hon den till en grupp yngre läkare. Själv jobbar hon deltid och har inga planer på pension än på några år.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 12 av 14 Tröst från mamma efter ingreppet. Malin upplever några dagar senare att det har hjälpt Benjamin. Han sover bättre och kräks mindre, säger hon.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 13 av 14 Den tredje studien som Bobby Ghaheri har gjort visar med hjälp av bluetooth-teknik i nappflaskor hur bebisars tungrörelser förändras efter klipp, hävdar han. Studien är ännu inte antagen eller publicerad.
Foto: Pressbild
Bild 14 av 14 Kristina Tedroff, regions Stockholms medicinska rådgivare, är barnneuorolog och docent i pediatrik.
Foto: Katarina Sternudd/KI