DN granskar: I slutna Facebookgrupper uppmuntras föräldrar få bebisars tungband klippta – djupt
Fler föräldrar än någonsin vänder sig till vården för att få hjälp med att klippa sina bebisars tungband. I stängda Facebookgrupper rekommenderas de att söka sig till privata kliniker – som klipper ”ordentligt”.
Men det finns svaga vetenskapliga belägg för att tungbandsklipp hjälper.
Och inget stöd för att saxen måste gå så djupt.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.
DN.se
Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se
e-DN
Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)
DN.Prio
Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning
Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.
Bild 1 av 14Evelin grät av smärta när hon ammade sitt första barn. Här är hon med sonen Erik, som föddes i år.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 14När Evelin fick sitt andra barn i år var hon förberedd på att tungbandet åter kunde vara kort. Den här gången visste hon hur hon skulle gå tillväga och såg till att få komma direkt till Amelie Björlin.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 3 av 14Benjamin, 15 veckor, har svårt att få till vakuum när han ammar, tycker mamma Malin. Amelie Björlin inleder konsultationen med att ställa frågor.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 14Amningen gör inte ont, men Malin tycker att Benjamin verkar svälja mycket luft. Han kräks ofta, sover dåligt.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 5 av 14Malin hade hoppats på att få klippa både tung- och läppband i dag. Och så blir det.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 6 av 14Efter klipp. Det blöder mest från läppbandet. ”Det gäller att vara rejäl som mamma och trycka ordentligt, annars blir det blodbad”, säger Amelie Björlin.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 7 av 14Läkaren Bobby Ghaheri insåg att tungband kunde vara ett problem när hans äldsta dotter, i dag, 16, hade svårt att amma. Hans fru hade stora problem med smärtor.
Bild 8 av 14Tungbandsklippet går så snabbt att vi åskådare i rummet knappt hänger med.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 9 av 14Det är ett misslyckande från vårdens sida att så många känner sig missnöjda med den hjälp de får, säger läkaren Charbél Talani. Om det fanns mer tid för varje patient skulle det kanske gå att lugna oroliga föräldrar så de inte kände ett behov av att söka sig vidare till exempelvis kliniken i Mörby centrum.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 10 av 14Amelie Björlin hoppas på mer vetenskapliga belägg för vad tungbandsklipp kan hjälpa till med. Hon följer upp sina patienter och i hennes enkäter svarar majoriteten att problemen har blivit färre efter klippen.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 11 av 14Kliniken i Mörby centrum startades av Amelie Björlin, men för ett par år sedan sålde hon den till en grupp yngre läkare. Själv jobbar hon deltid och har inga planer på pension än på några år.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 12 av 14Tröst från mamma efter ingreppet. Malin upplever några dagar senare att det har hjälpt Benjamin. Han sover bättre och kräks mindre, säger hon.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 13 av 14Den tredje studien som Bobby Ghaheri har gjort visar med hjälp av bluetooth-teknik i nappflaskor hur bebisars tungrörelser förändras efter klipp, hävdar han. Studien är ännu inte antagen eller publicerad.
Foto: Pressbild
Bild 14 av 14Kristina Tedroff, regions Stockholms medicinska rådgivare, är barnneuorolog och docent i pediatrik.
Foto: Katarina Sternudd/KI
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.