Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-20 09:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/dn-ipsos-fler-tanker-fira-jul-i-storre-sallskap-i-ar/

SVERIGE

DN/Ipsos: Fler tänker fira jul i större sällskap i år

Fler tänker fira jul i större sällskap i år. Arkivbild.
Fler tänker fira jul i större sällskap i år. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/TT

Svenskarna kommer att resa mer den här julen än förra, trots den ökande smittspridningen. Det visar en mätning från DN/Ipsos. Det blir också julfirande med fler personer än i fjol, enligt undersökningen.

Smittspridningen tar fart igen i Sverige. Antalet konstaterade fall av covid-19 ökade med 30 procent den senaste veckan, meddelade Folkhälsomyndigheten (FHM) på onsdagen. Fallen med den nya, mer smittsamma virusvarianten omikron blir fler och FHM räknar med en topp i mitten av januari.

Detta var skälet till att regeringen på tisdagen införde nya coronabegränsningar, men till skillnad från förra året utfärdas inga specifika regler för julfirandet. Då uppmanades svenska folket att begränsa sammankomsterna till åtta personer. Den här gången har myndigheterna bara inskärpt att allmänna råd ska följas och den som är ovaccinerad bör begränsa sina kontakter (och framför allt ta vaccinet).

En ny mätning från DN/Ipsos visar att svenskarna planerar ett annat julfirande i år jämfört med ifjol. Nicklas Källebring är opinionsanalytiker på Ipsos.

– Vi kan se en tydlig återgång till ett mer normalt julfirande. Många kommer att träffa fler släktingar men också vänner och bekanta, säger han.

När DN/Ipsos ställde samma frågor för ett år sedan svarade knappt 3 av 10 att de tänkte fira jul så som de brukar göra. I årets mätning är motsvarande andel 7 av 10.

Förändringen syns tydligt i resplanerna. Resor inom en och samma kommun kommer 59 procent att göra, jämfört med 41 procent år under julhelgen 2020.

Utlandsresorna ökar relativt sett ännu mer, även om det handlar om betydligt färre människor. I år uppger 4 procent av de svarande att de beger sig till ett annat land, mot bara 1 procent i fjol.

Firandet kommer också att ske i större sällskap än vad som uppgavs i förra årets undersökning. Andelen som planerar att tillbringa helgen med den egna familjen är mer eller mindre oförändrad. Däremot är det dubbelt så många som svarar att de tänker umgås med släkten, 8 av 10 i år mot 4 av 10 julen 2020. De som även ska inkludera vänner och bekanta mer än fördubblas, från 7 till 20 procent.

Källa: DN/Ipsos

– Ser man till hur många som man i genomsnitt kommer att fira tillsammans med så är det ändå ingen dramatisk ökning: från 5 personer ifjol till 7 i år, påpekar Nicklas Källebring.

Ämnen i artikeln

Ipsos
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt