Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 00:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/dn-ipsos-hojt-betyg-for-regionernas-insats-mot-corona/

SVENSK POLITIK

DN/Ipsos: Höjt betyg för regionernas insats mot corona

Foto: Erik Mårtensson/TT

Förtroendet stiger återigen på bred front för både myndigheter och regioner. Det visar DN/Ipsos mätning om svenskarnas syn på coronakrisen. Många är ändå fortfarande oroliga för belastningen på sjukvården.

1 juni 10.53: Texten har tillförts en rättelse.

Sedan en tid minskar smittspridningen i större delen av landet. Samtidigt rullar vaccinationerna på. Omkring 3,5 miljoner svenskar har fått åtminstone en dos.

Det mer hoppfulla läget i pandemin återspeglas i DN/Ipsos nya undersökning om hur väljarna ser på samhällets sätt att tackla krisen. Med start i höstas sjönk förtroendet för de centrala aktörerna när den andra vågen svepte fram över Sverige. I majmätning sker ett positivt trendbrott på bred front.

Andelen som uppgav att de hade stort förtroende för sin region var i april nere på bottennoteringen 32 procent. I maj ökar andelen med 8 procentenheter till 40. Det är med bred marginal den mest positiva förändringen för regionerna under det dryga år som DN/Ipsos har ställt frågan. Till bilden hör att regionerna har ansvaret för att organisera den vaccinationskampanj som nu pågår.

Svenskarnas ljusare bild av läget syns på flera andra sätt i undersökningen. Andelen med stort förtroende för myndigheterna generellt stiger med 7 procentenheter, från bottennoteringen 29 procent i april till 36 procent i maj. Förtroendet för sjukvården stiger nästan lika mycket, från 57 till 63 procent.

Trenden syns också i varierande grad när DN/Ipsos frågar specifikt om hur man bedömer Folkhälsomyndigheten, statsepidemiolog Anders Tegnell, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Nicklas Källebring är opinionsanalytiker på Ipsos:

– Det här måste tolkas som en vändning uppåt. Men det som driver siffrorna är nog snarare pandemins utveckling och vaccinationerna än att myndigheterna i övrigt skulle göra något mycket bättre än tidigare, säger han.

Samtidigt är det fortfarande långt kvar till det höga förtroende som exempelvis Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell åtnjöt i pandemins början.

– De återvinner förtroende mer än att de skapar nytt, säger Nicklas Källebring.

Ljusningen syns också i att oron är lägre bland dem som svarat på enkäten. Andelen som är bekymrad över svensk ekonomi är den lägsta sedan pandemin bröt ut. Oron för smitta är också i avtagande, liksom oron för att Sverige inte vidtagit tillräckliga åtgärder.

Noterbart är dock att det fortfarande finns en utbredd oro för belastningen på sjukvården. Den andelen ligger kvar kring 80 procent.

– Budskapet om det ansträngda läget i vården verkar ha gått fram, säger Nicklas Källebring.

Betyget på politikernas insatser har förbättrats marginellt i majmätningen. Ungefär 3 av 10 tycker att regeringen har hanterat pandemin bra och ungefär lika många bedömer insatsen som dålig. Samma nivåer gäller för statsminister Stefan Löfven (S). Fortfarande får oppositionen sämre betyg.

Bedömningen av socialminister Lena Hallengrens (S) insats mildrades i samband med att hon berättade att hon har diagnosticerats med cancer och genomgår behandling för detta. Bilden består i maj, med ungefär en tredjedel som gör tummen upp medan en knapp fjärdedel gör tummen ner.

Nicklas Källebring noterar ett tydligt könsmönster i bedömningen av politikernas insatser, där män är mer kritiska än kvinnor.

Rättelse: 3,5 miljoner svenskar har fått minst en dos vaccin. I en tidigare version av artikeln angavs en annan siffra.

Läs mer:

Så stort väljarstöd har partierna i maj enligt DN/Ipsos

Ämnen i artikeln

Ipsos
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt