Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-05 20:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/dn-ipsos-inflationen-allt-viktigare-fraga-for-valjarna/

SVENSK POLITIK

DN/Ipsos: Inflationen allt viktigare fråga för väljarna

Foto: Magnus Hallgren

Inflationen och de stigande priserna rankas högt när väljarna pekar ut vilka frågor som är avgörande för hur de tänker rösta. Det visar en mätning fån DN/Ipsos. Men fortfarande är det kriminalitet och sjukvård som väger tyngst.

Larmrapporterna om inflationen har duggat tätt på sistone. Priserna stiger på energi, mat och annat. Det har lett till att Riksbanken höjt räntan, vilket får till följd att sådant som bolån blir dyrare för hushållen. Till bakgrundsfaktorerna hör kriget i Ukraina och kvardröjande effekter från pandemin.

Det här gör avtryck i väljarnas agenda inför höstens val. I en mätning från DN/Ipsos hamnar ökande priser och inflation på tredje plats när de svarande får rangordna vilket av sju olika samhällsproblem som har störst betydelse för deras val av parti.

Av de svarande anser 17 procent att inflationen är allra viktigast medan totalt 40 procent placerar den på topp tre.

Hur det påverkar partiernas väljarstöd återstår att se. Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, konstaterar att det är två partier som väljarna har klart störst förtroende för när det gäller Sveriges ekonomi: Moderaterna och Socialdemokraterna.

– Att inflationen spär på den känsla av kris som kriget i Ukraina har skapat kan gynna de två största partierna. Men det kan också bjuda in till populism och kortsiktiga lösningar, säger Nicklas Källebring.

Även om inflationen förändrat agendan förblir de tyngsta frågorna de samma.

– Det är tydligt att de riktigt viktiga frågorna när väljarna funderar på vilket parti de ska rösta på är kriminaliteten och sjukvården, säger Nicklas Källebring.

När DN/Ipsos ställde samma frågor i november hamnade sjukvården i topp och kriminaliteten som tvåa. Nu är rangordningen den omvända. Kriminalitet, lag och ordning hör till topp tre för 60 procent av de svarade. Sjukvården hamnar strax där bakom med 58 procent.

Det är en tydlig gemensam uppfattning hos de väljare som stödjer M, KD, SD eller L att kriminaliteten är det problem som politikerna bör prioritera allra högst. Däremot rankas sjukvården högst av dem som sympatiserar med S, V eller C. Miljöpartiets väljare sticker ut genom att en enda fråga helt dominerar för dem: miljö och klimat.

Hos alla väljare hamnar miljö och klimat först på femte plats, alltså efter inflationen och dyrtiderna. Invandring och flyktingfrågor, som länge dominerade den svenska debatten, återfinns på sjätte plats.

Försvar och säkerhet har blivit viktigare för väljarna, visar DN/Ipsos mätningar, men hamnar först på sjunde plats på den här listan.

Läs mer:

Fakta i frågan: Är inflationen farlig?

Ämnen i artikeln

Ipsos
Inflationen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt