Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 17:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/dn-ipsos-valjarna-tror-att-andersson-blir-battre-an-lofven/

SVENSK POLITIK

DN/ Ipsos: Väljarna tror att Andersson blir bättre än Löfven

Bild 1 av 2 Magdalena Andersson och Stefan Löfven.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 2 av 2
Foto: Jonas Lindkvist

Fyra av tio väljare tror att Magdalena Andersson kommer att göra ett bättre jobb än Stefan Löfven som ny partiledare för Socialdemokraterna. Bara sju procent tror att hon kommer att göra ett sämre jobb, enligt DN/ Ipsos undersökning.

I onsdags presenterade valberedningen Magdalena Andersson som kandidat till ny partiordförande för Socialdemokraterna. Med ett massivt stöd från partiorganisationen kommer hon att väljas till ny S-ledare på kongressen i början av november.

Om man ska tro väljarna finns det en stor förväntan på att hon kommer att klara sig bättre än sin företrädare, Stefan Löfven.

– Det finns en ganska stor samsyn i hela väljarkåren om att Magdalena Andersson kommer att göra ett bättre jobb än Stefan Löfven, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.

Om Magdalena Andersson blir vald till ny partiledare för Socialdemokraterna – tror du då att hon kommer att göra ett ...jobb än Stefan Löfven?
Om Magdalena Andersson blir vald till ny partiledare för Socialdemokraterna – tror du då att hon kommer att göra ett ...jobb än Stefan Löfven?
Ipsos har för denna mätning genomfört 1 233 intervjuer (521 via SMS och 712 via en slumpmässigt rekryterad webbpanel) under perioden 14–26 september 2021. Foto: Jessica Gow/TT Källa: DN/Ipsos

39 procent av väljarna svarar att Magdalena Andersson kommer att göra ett mycket eller något bättre jobb än Stefan Löfven. Bara ett fåtal, 7 procent, tror att hon kommer att göra ett sämre jobb. 38 procent tror att det varken blir bättre eller sämre.

Enligt Nicklas Källebring kan väljarnas förväntan hänga samman med att Magdalena Andersson varit finansminister under en tid med god ekonomi, att hon synts mycket under pandemibekämpningen och att hon i huvudsak varit befriad från skandaler. Stefan Löfvens tid vid makten har å sin sida präglats av återkommande kriser och haltande regeringsunderlag.

– Han fick ett förtroendelyft i samband med terrordådet på Drottninggatan och under början av pandemin. Annars har det mest varit en besvärlig resa, säger Nicklas Källebring.

Om allt går enligt planerna kommer Magdalena Andersson att bli Sveriges första kvinnliga statsminister. I så fall en historisk händelse som gör att Sverige till slut liksom övriga nordiska länder kunnat matcha fram en kvinna till det högsta politiska ämbetet.

Hur viktigt är det för dig att Sverige får en kvinnlig statsminister?
Hur viktigt är det för dig att Sverige får en kvinnlig statsminister?
Källa: DN/Ipsos

För väljarna är kön dock inte en så viktig fråga, visar DN/ Ipsos mätning. Knappt en tredjedel svarar att det är ganska eller mycket viktigt att Sverige får en kvinnlig statsminister. Två tredjedelar anser att det inte är särskilt viktigt eller inte viktigt alls.

– Det finns ingen akut vilja bland väljarna att få en kvinnlig statsminister. Det är få som tycker att det är en mycket viktig fråga, säger Nicklas Källebring.

Däremot går det att se stora skillnader mellan olika partier. Bland dem som röstar på Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna svarar mellan 80 och 90 procent att det inte är särkilt viktigt eller inte viktigt alls med en kvinnlig statsminister. Bland Miljöpartiets väljare är det motsatt förhållande - 76 procent svarar att det är ganska eller mycket viktigt.

– Det finns en tydlig ideologisk linje i den här frågan. Bland de mer konservativa och högerorienterade partierna spelar det mindre roll om det är en kvinna som blir statsminister, säger Nicklas Källebring.

Finansminister Magdalena Andersson har nominerats av flera partidistrikt till posten som ny partiledare för Socialdemokraterna. Om du skulle beskriva ditt intryck av henne med ett ord, vilket ord skulle du använda då?
(procent)
Finansminister Magdalena Andersson har nominerats av flera partidistrikt till posten som ny partiledare för Socialdemokraterna. Om du skulle beskriva ditt intryck av henne med ett ord, vilket ord skulle du använda då?
Källa: DN/Ipsos

DN/ Ipsos har också bett väljarna att beskriva Magdalena Andersson med ett ord. De fyra mest återkommande orden är: kompetent, kunnig, bra och tråkig.

Nicklas Källebring konstaterar att det är fler positiva än negativa omdömen.

– Väljarna ger bilden av en kompetent, kunnig och erfaren politiker som vet vad hon håller på med. Sen finns det en del frågetecken kring hennes humör och några svar antyder att de uppfattar henne som en grå och okarismatisk person, säger han.

De negativa omdömena kommer i första hand från politiska motståndare medan S-väljare i stort sett bara har gott att säga.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt