Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-08 03:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/dn-skarper-policyn-mot-fossilannonser/

SVERIGE

DN skärper policyn mot fossilannonser

Foto: Nicklas Thegerstrom

Klimatkrisen har i flera år varit ett av Dagens Nyheters högst prioriterade redaktionella bevakningsområden. Nu har tidningen också gjort en översyn av annonspolicyn och skärpt hållningen gentemot annonsering som inte präglas av hållbarhet.

I fjol väckte det stor uppmärksamhet när DN bjöd in klimataktivisten Greta Thunberg att för en dag vara gästande chefredaktör för tidningen. Ett grepp som använts av många internationella tidskrifter och tidningar inom olika områden, men ett ovanligt beslut för svenska medier. Satsningen, som publicerades den 6 december, väckte enorm uppmärksamhet och slog flera läsarrekord. Bland tidningens läsare var mottagandet översvallande positivt.

Detta var dock ingen engångssatsning, utan byggde på tidigare satsningar, som specialsajten Klimatet just nu, och har efter det lett till både nyrekryteringar av klimatreportrar och en utökad bevakning.

DN:s tillträdande redaktionschef Anna Åberg har klarlagt att klimat, vetenskap och teknik är områden där tidningen kommer att utöka bevakningen:

– Klimatkrisen är vår tids kanske viktigaste fråga, och i den blir också vetenskap och den tekniska utvecklingen central. Vi kommer inom kort att berätta om fler satsningar på det området, säger Anna Åberg.

Anna Åberg
Foto: Eva Tedesjö

Men parallellt med detta har det under en tid pågått en debatt om annonsering inom klimatområdet. Tidningar som The Guardian har infört hårdare riktlinjer mot fossilannonsering och nu gör även DN detta.

– Engagemanget i klimatfrågan är väldigt högt bland DN:s läsare. En av de vanligaste reaktioner vi fått de senaste åren har handlat om att läsarna vill att vi ska bevaka klimatkrisen mer och att vi inte ska ha annonsinnehåll som går i motsatt riktning. Nu vidtar vi åtgärder på båda de områdena, säger Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.

Utvecklingen bland DN:s stora annonsörer har de senaste åren starkt gått i riktning mot mer fokus på hållbarhet.

– Många av våra absolut största annonsörer har uttalade mål att vara fossilfria inom ett decennium, det visar att vi som branschledare behöver ta vårt gemensamma ansvar tillsammans med våra annonsörer för att driva dessa viktiga frågor, säger Paul Brandenfeldt, annonschef för DN.

– En av våra absolut bästa söndagar under andra halvåret var temautgåvan med Greta Thunberg den 6 december, det visar att våra annonsörer vill ha en trovärdig och nyanserad kontext för sin annonsering, fortsätter han.

DN 6 december
”Vi som branschledare behöver ta vårt gemensamma ansvar tillsammans med våra annonsörer för att driva dessa viktiga frågor”

Den nya policyn kring klimat och hållbarhet, som nyligen presenterades för DN:s styrelse, gäller från 1 mars på DN:s plattformar. Så här lyder den i sin helhet:

Dagens Nyheter har traditionsenligt en liberal inställning till annonser.  DN har varit och är ett öppet torg för annonsering från olika aktörer med olika typer av inriktning och vi välkomnar och tillåter annonser och annonsörer som vill marknadsföra sig i en seriös och trovärdig miljö. Men vi ställer också krav på vissa typer av annonser av etiska skäl; till exempel har vi egna regler kring spelannonser som inte tillåts locka med falska löften om stora och lättåtkomliga vinster och vi har egna riktlinjer kring alkoholannonser som inte får vara för dominerande i tidningen och på sajten.

På samma sätt inför vi nu ett antal regler för annonsering kring klimat och hållbarhet. Vi välkomnar annonser i dessa ämnen och vill vara den ledande plattformen kring annonsering i hållbarhetsfrågan, så länge nedanstående kriterier uppfylls:

Annonser om klimat och hållbarhet ska generellt sett vara seriösa, trovärdiga, faktabaserade, balanserade, ej hårdvinklade eller överdrivna.

Annonser om klimat och hållbarhet ska vara strikt korrekta när det gäller fakta. Påståenden ska beläggas, källhänvisning till seriöst faktaunderlag kan krävas.

Påståenden om klimatnytta från en annonsör/ett bolag ska vara balanserade och förankrade i verkligheten – överdrifter ska ej förekomma.

På våra premiumformat (stora annonser på förstasidan, ”takeovers” på sajten etc) publicerar vi inte annonser från aktörer som har huvuddelen av sina inkomster från fossilindustrin.

På premiumannonsplatserna förordar vi klimatannonsering som präglas av hållbarhet – och inte exempelvis marknadsföring av bensinbilar och långa flygresor.

Vi förbehåller oss rätten att avvisa annonser som inte lever upp till ovanstående krav.