Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-25 19:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/dna-spar-gav-traff-i-sju-ar-gammal-valdtakt/

SVERIGE

Dna-spår gav träff i sju år gammal våldtäkt

I februari greps en man misstänkt för en våldtäkt i Tyresö utanför Stockholm. Tack vare en dna-träff kunde mannen även kopplas till en annan våldtäkt – för sju år sedan.

TT Text

I oktober i fjol anmäldes en våldtäkt i en svarttaxi i Tyresö. Strax efter hörde den misstänkte gärningsmannen av sig till offret genom sms. Några månader senare greps han av polis. Efter förhör dna-topsades den misstänkte, och bara en vecka senare upptäcktes att hans dna matchade med en våldtäkt som ägt rum sju år tidigare, 2016, där man säkrat spår. Utredningen i detta ärende hade varit stängd då det inte fanns några spår efter gärningsmannen – tills nu.

– Det var samma modus. En ung, ensam kvinna som hade åkt svarttaxi efter en utekväll. Men där hade vi ingen misstänkt. Det fanns inga kameror eller något att gå på. Polisanmälan kom först in flera månader senare, men natten då brottet ägde rum besökte målsägande sjukhuset. Prover togs och sparades. Vi hade nu en dna-träff, säger Anders Forsberg, handläggare för grova brott i polisområde Stockholm syd.

Genom att spåra den misstänktes mobil har ytterligare ett fall dykt upp gällande en våldtäkt som ska ägt rum i november 2022.

– Vi har nu en full träff med ärendet från 2016, och vi inväntar svar från ärendena i oktober och november, som båda går att binda honom till platsen där det ska ha skett, säger Forsberg.

Mannen är nu häktad för sammanlagt tre våldtäkter. Åklagaren väntas väcka åtal i slutet på mars.