Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 00:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/dodsfall-i-kalmar-kan-inte-kopplas-till-covidvaccin/

Sverige

Dödsfall i region Kalmar kan inte kopplas till covidvaccin

Foto: Johan Nilsson/TT

En äldre man på ett äldreboende i region Kalmar län avled dagen efter han vaccinerats mot covid-19.

Nu visar obduktionsrapporten att dödsfallet inte kan kopplas till vaccinet, enligt Läkemedelsverket – som tog emot biverkningsrapporten från region Kalmar.

Uppdaterad 2021-01-14: Artikeln har tillförts ett förtydligande.

Den 28 december avled en man i 80-årsåldern i hjärtstopp på ett äldreboende i region Kalmar. Dagen innan hade han vaccinerats mot covid-19, vilket gjorde att region Kalmar lämnade in en biverkningsrapport till Läkemedelsverket.

Nu har obduktionsprotokollet färdigställts och Läkemedelsverket konstaterar att man inte har kunnat hitta några kopplingar till covidvaccinet, vilket SVT Småland rapporterade först om.

I ett mejl till DN skriver Veronica Arthurson, enhetschef för Läkemedelsäkerhet:

”Det stämmer att Läkemedelsverket har fått obduktionsrapporten. Utifrån det samlade underlag som vi nu har kring fallet så ser vi inte att det finns några indikationer på att detta dödsfall skulle ha en koppling till vaccination mot covid-19.”

Läkemedelsverket skriver också att underlagen kommer att läggas i nationella och internationella databaser över misstänkta biverkningar.

”De blir där en del av underlaget för den gemensamma säkerhetsövervakningen inom EU.”

I Sverige står de äldre på särskilda boenden först på listan över de som ska vaccineras. Norska myndigheter hade en liknande strategi fram till i dag.

Nu har norska Läkemedelsverket justerat råden för vem som ska vaccineras och läkarna ska noggrannare överväga vilka som får sprutan med vaccinet, enligt NRK. Äldre som är väldigt sköra och i livet slutskede kan undantas från vaccinationen efter en individuell bedömning.

Anledningen är att flera dödsfall hos sköra patienter, med hjärtsvikt, KOL och andra allvarliga sjukdomar på vårdhem i samband med vaccinationen har inträffat.

I Sverige har Läkemedelsverket tio handlagda rapporter om dödsfall efter covidvaccinationen. Dock finns inget orsakssamband med vaccinet bekräftat, enligt myndigheten.

På frågan om Läkemedelsverket överväger att justera råden så som den norska myndigheten har gjort svarar Läkemedelsverket att det inte finns skäl att undanta de äldre från att få vaccinet.

”Vi räknar med att man har kompetens inom sjukvården för att kunna avgöra om en person är tillräckligt frisk för att tåla en vaccination med risk för till exempel feber, och om personen förväntas ha någon nytta av vaccinationen. Detta är avgöranden som görs varje år inför influensavaccinationerna och vi hoppas att sjukvården gör på samma sätt nu med vaccinationerna mot covid-19”, skriver Veronica Arthurson.

På torsdagens pressträff ställdes frågan till Folkhälsomyndigheten om råden även ska justeras i Sverige.

– Från vårt perspektiv ser vi att de äldre utgör en skör grupp generellt och vi ser att också de står för en stor andel av dödsfallen. Vi är angelägna att man fortsätter att vaccinera på äldreboende, inom hemtjänsten för att skydda de här individerna, säger Karin Tegmark Wisell.

Förtydligande: Äldreboendet ligger i region Kalmar län, dock inte Kalmar kommun.

Ämnen i artikeln

Norge
Kalmar
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt