Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 20:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/dom-i-dag-for-knivattacken-i-vetlanda/

SVERIGE

Döms till livstids fängelse och utvisning för knivattacken i Vetlanda

00:43. Mannen attackerade sju personer i mars – döms även till utvisning.

Tamim Sultani döms till livstids fängelse och utvisning för knivattacken i Vetlanda, enligt Eksjö tingsrätt. Sju personer skadades, varav tre allvarligt. Tingsrätten var enig i domen.

Den 3 mars gick Tamim Sultani till attack med en kniv i centrala Vetlanda mot sju män, där tre fick livshotande skador. Enligt tingsrätten har han angripit de sju med en kökskniv som han hade hämtat i sitt hem. Attacken pågick i 18 minuter.

På onsdagen klockan 14 meddelade Eksjö tingsrätt sin dom i målet.

Tamim Sultani döms för försök till mord vid sju tillfällen och ringa narkotikabrott. Tingsrätten gick på åklagarens linje och dömde mannen till livstids fängelse och utvisning.

Livstidsstraff för försöksbrott är ovanligt, men i domen konstaterar tingsrätten att var och ett av de sju mordförsöken har ett mycket högt straffvärde och därför ska Tamim Sultani dömas till livstids fängelse, lagens strängaste straff. Det har funnits en konkret fara för offrets liv, anser rätten i domen.

När det gäller uppsåt har tingsrätten gjort bedömningen att gärningsmannen hade ett så kallat likgiltighetsuppsåt. I domen skriver rätten att Tamim Sultani under rättegången berättade om tre av angreppen, men inte mindes resterande fyra. Han ska också ha sagt att han inte ifrågasatte det som målsägande berättade om händelseförloppet, utan att han accepterade det.

Vid häktningsförhandlingen i Eksjö tingsrätt beslutades att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning som dock visade att han inte led av någon allvarlig psykisk störning vid gärningen.

”Tingsrätten konstaterar att det inte finns skäl att göra någon annan bedömning av mannens psykiska tillstånd än den som har gjorts i det rättspsykiatriska utlåtandet. Det innebär att han inte ska särbehandlas i påföljdshänseende.”, skriver tingsrätten.

Chefsåklagare Klas Lorefors som hade yrkat på livstids fängelse är nöjd med domen.

– Jag tycker att domen är korrekt och ligger i linje med vad den tilltalade åtalades för både vad gäller skuldfråga och påföljd, säger han till TT.

Tamim Sultanis försvarsadvokat Christian Berntö hade yrkat på ett tidsbestämt straff, inte högre än 16 år.

Advokaten säger att hans klient är besviken, men att domen inte heller var oväntad.

– Min klient hade hoppats på ett tidsbestämt straff. Vi kan konstatera att det var en övertygande bevisning, med sju målsägande. Med den bakgrunden var vi beredda på att det skulle kunna bli en allvarlig påföljd.

Kommer han att överklaga?

– Vi har inte hunnit överlägga än. Men jag utgår från det eftersom han hade hoppats på ett tidsbestämt straff, säger Christian Berntö.

Tamim Sultani ska även betala skadestånd till de sju målsägande, på totalt 1 038 766 kronor.

Läs mer:

Misstänkt för Vetlandadåd lider inte av psykisk störning

Bo överlevde attacken: Värdesätter mer saker i dag

Misstänkte mannen i Vetlanda sökte asyl i Norge

Nya frågetecken om den misstänkte mannens ålder

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt