Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 00:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/dramatisk-okning-av-antalet-tbe-fall/

SVERIGE

Dramatisk ökning av antalet TBE-fall

TBE har ökat stadigt sedan 80-talet, men årets ökning står ut eftersom den är mycket större än vanligt.
TBE har ökat stadigt sedan 80-talet, men årets ökning står ut eftersom den är mycket större än vanligt. Foto: Johan Nilsson/TT

Hittills i år har cirka 500 fall rapporterats in till Folkhälsomyndigheten. Det kan jämföras med cirka 300 fall under hela 2020.

– I år har det anmälts fler fall än någonsin tidigare, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Antalet fall av TBE har ökat stadigt länge, men i år är ökningen extra stor – hittills har nästan dubbelt så många fall rapporterats in till Folkhälsomyndigheten som under hela förra året.

Det beror på flera saker, enligt Marika Hjertqvist.

En viktig faktor är att det fanns många möss och sorkar förra säsongen. Möss och sorkar är djur som fästinglarver suger blod av och därför kunde många larver utvecklas till nästa stadium: färstingnymfer. Fästingar är nymfer innan de blir fullvuxna, och det är nymferna som smittar oss med TBE.

Samtidigt har vädret varit sådant att många människor har vistats ute i naturen, inte bara under sommaren.

– När folk är ute mycket i skogen, plockar svamp och det är en varm höst så brukar det rapporteras in många fall under hösten. Så har det varit även i år.

Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, förklarar att möss och sorkar har att göra med det höga antalet TBE-fall i år.
Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, förklarar att möss och sorkar har att göra med det höga antalet TBE-fall i år. Foto: Lena Katarina Johansson

Folkhälsomyndigheten för inte statistik över hur många som vaccinerar sig mot TBE, men baserat på hur många doser som säljs kan man dra slutsatsen att vaccinationen ökat stadigt de senaste decennierna. Tittar man bakåt i tiden så var 2017 ett tidigare rekordår med uppemot 400 fall. Därefter gick det nedåt för att i år vända brant uppåt igen.

Men trenden med TBE-fall har sedan 80-talet varit uppåtgående, något som framför allt beror på att antalet fästingar ökar. Rådjursstammen i Sverige har vuxit och med den kommer fler fästingar, eftersom de både lever och parar sig på rådjuren. Rådjuren sprider också TBE till nya områden. Överallt söder om Gävle finns det i dag fästingar med TBE, enligt Marika Hjertqvist. Dessutom har klimatförändringarna med mildare väder lett till att fästingsäsongen börjar allt tidigare och slutar allt senare.

– Vaccinet ger ett jättebra skydd men det är inte alltid de som behöver det mest som vaccinerar sig. Och i de områden där TBE är relativt nytt är det troligen inte lika många som är vaccinerade, säger hon.

Ämnen i artikeln

Miljö
Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt