Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-26 10:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/drive-in-i-hamnen-har-kan-du-komma-att-fa-din-spruta/

Sverige

Drive-in i hamnen – här kan du komma att få din spruta

Drive-in-vaccinering kräver stora ytor. Hamnområden är ett förslag som diskuteras i Västra Götaland.
Drive-in-vaccinering kräver stora ytor. Hamnområden är ett förslag som diskuteras i Västra Götaland. Foto: Jonas Lindstedt

I en vecka har gruppen som ska ta fram lokaler för massvaccinering i Västsverige arbetat tillsammans. De är redan överhopade av anbud.

– Viljan att hjälpa till är enorm, säger vaccinsamordnaren Kristine Rygge.

Stora idrottsarenor lär öppna upp och det kan bli drive-in-vaccinering i hamnen när det är dags för allmänheten att få sitt skydd mot covid-19 senare i vår. Sedan en vecka tillbaka är regionens lokalgrupp igång med inventeringen i Västra Götaland.

– Det är Närhälsan och de privata aktörerna inom Vårdvalet som arbetar tillsammans med detta. Många använder redan sporthallar för säsonginfluensan, så de lär så klart användas till detta också, säger vaccinsamordnaren i VGR Kristine Rygge .

Hon berättar också att regionen utreder möjligheten till drive-in-mottagningar för massvaccinet.

– Men där finns det flera saker att ta hänsyn till. I nuläget ska man observeras i 15 minuter efter givet vaccin, så då kan man inte ge vaccinet och låta folk köra vidare. Det krävs alltså till exempel vårdcentraler med stora parkeringsytor där folk kan vänta efter sprutan.

Ett annat alternativ kan bli områden i hamnen, för det är ett av de många förslag som kommit in spontant till gruppen, berättar samordnaren.

– Vi har fått väldigt många erbjudanden, och nu försöker vi se hur mycket vi egentligen behöver.

Vilket är det mest spektakulära förslaget hittills?

– Nej, det vet jag inte, men mängden visar på en enorm vilja att hjälpa till. Kyrkor, bygdegårdar, sporthallar och pirar vid hamnområden... Vi är jätteglada att folk hör av sig, säger Kristine Rygge.

I mitten av februari ska gruppen ha konkreta förslag klara.

Här hittar du fler nyheter från västsverige.

Ämnen i artikeln

Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt