Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 19:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/du-blev-bla-vi-vet-bada-vad-det-betyder/

De två läkarna Kalle Uhlebäck och Bertil Andersson kände sig inte oroliga när de arbetade med pandemin. Men när Kalle själv drabbades, och blånade av dålig syresättning, kom rädslan.
De två läkarna Kalle Uhlebäck och Bertil Andersson kände sig inte oroliga när de arbetade med pandemin. Men när Kalle själv drabbades, och blånade av dålig syresättning, kom rädslan. Foto: Veronika Ljung-Nielsen
SVERIGE

”Du blev blå – vi vet båda vad det betyder”

Många har ett ögonblick. Ett särskilt tillfälle när coronapandemin blev allvar.

IVA-läkaren Bertil Andersson hade intalat både sig själv och andra att viruset skulle respekteras, men inte fruktas.

Sen blev bäste vännen blå av syrebrist. Och Bertil rädd.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 6 När Kalle var som sjukast diskuterade han sitt testamente med Bertil. Nu kan de samtalen skjutas på framtiden igen.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen
Bild 2 av 6 Kalle Uhlebäck tror att han fick smittan i tjänsten. En annan läkare på vårdcentralen insjuknade nästan samtidigt.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen
Bild 3 av 6 De båda läkarna har båtar som delat intresse vid sidan av medicinen. ”Jag drömde om att ha en båt just här, redan innan jag flyttade till Göteborg”, säger Bertil Andersson.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen
Bild 4 av 6 Bertil Andersson basade för fältsjukhuset IVA Kronan som byggdes på Östras sjukhusets parkering för att klara patienttrycket under början av pandemin.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen
Bild 5 av 6 Bertil Andersson basade för fältsjukhuset IVA Kronan som byggdes på Östras sjukhusets parkering för att klara patienttrycket under början av pandemin.
Foto: Tomas Ohlsson, Tomas Ohlsson, Tomas Ohlsson
Bild 6 av 6 Nu är Kalle Uhlebäck nästan helt återställd. Han brukade ha en syresättning på 100, i dag ligger han runt 98. ”När det var som värst var han nere på 84. Det gjorde mig riktigt rädd”, säger Bertil Anderssson.
Foto: Veronika Ljung-Nielsen