Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-06 20:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/dubbelbelaggning-redan-fran-start-pa-nya-fangelseavdelningen-i-malmo/

SVERIGE

Dubbelbeläggning redan från start på nya fängelseavdelningen i Malmö

”Detta är ett sätt för Kriminalvården att lösa en akut platsbrist. Vi kommer att se det på fler ställen i landet”, säger Rebecca Ohlsson, anstaltschef på Fosieanstalten i Malmö om dubbelbeläggningen i den nya modulbyggnaden.
Foto: Anders Hansson

MALMÖ. Toalett utan dörr och två personer i en cell på sju kvadrat. Den nya fängelsebyggnaden på Fosieanstalten i Malmö har plats för 36 intagna – men är dubbelbelagd redan innan den har öppnat.

– Detta är ett sätt för Kriminalvården att lösa en akut platsbrist. Vi kommer att se det på fler ställen i landet, säger Rebecca Ohlsson, anstaltschef.

Det luktar nytt och lite plastigt i den gråa modulbyggnaden innanför taggtrådsstängslen på Fosieanstalten i Malmö. Hantverkare, fastighetsarbetare och kriminalvårdspersonal rör sig ut och in ur korridorer och tomma celler.

– Vi måste få upp skynken till toaletterna, säger kriminalvårdsinspektören Eric Drameus.

Det är fredag förmiddag och bråttom med färdigställandet av anstaltens nya fängelsebyggnad. Efter helgen flyttar de första internerna in.

Bild 1 av 3
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 3
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 3
Foto: Anders Hansson

Tanken var att avdelningen skulle husera 36 personer, huset är byggt för det. Nu blir det i stället 72, dubbelt så många.

Enkelsängarna har gjorts om till våningssängar. I cellerna på sju kvadrat har dubbla uppsättningar startkit med termos, tvål och tandkräm förberetts. Toaletterna, som saknar dörr, orsakar en del huvudbry. Men nu har personalen hittat en lösning med skynkena. Det hoppas man ska fungera, åtminstone tillfälligt.

– Det är klart att risken för konflikter ökar när man bor så här trångt, det kommer vi inte ifrån. Men de intagna är förvånansvärt anpassningsbara. Dessutom börjar vi få lång erfarenhet av dubbelbeläggning, säger anstaltschefen Rebecca Ohlsson.

Cellerna utrustades med toaletter utan dörr – eftersom de var avsedda för en person. Nu dubbelbeläggs avdelningen och skynken har satts upp som provisorisk dörr.
Foto: Anders Hansson

Under nästan hela 2000-talet sjönk antalet intagna på svenska anstalter – men 2017 vände kurvan. Ett år senare var Fosieanstalten först ut i landet med att göra om vissa av sina celler till dubbelrum, så kallade beredskapsplatser, för att möta det ökade trycket.

I dag råder akut platsbrist på anstalter över hela Sverige. Flera hundra dömda står i kö för att låsas in. För anstaltschefen Rebecca Ohlsson råder inga tvivel om vad som är orsaken.

– Det handlar om att politikerna har tagit många beslut som innebär att fler lagförs för fler brott. Ungdomsrabatten har slopats och de intagna sitter inne längre, säger hon.

Det genomförs träning i hundsök på den nya avdelningen.
Foto: Anders Hansson

Tidigare var tanken att Kriminalvården skulle bygga 2500 nya fängelseplatser under de närmaste tio åren. Den planen sprack med Tidöavtalet. Den nya borgerliga regeringen och Sverigedemokraterna har nu en rad förslag som ska sätta fler i fängelse.

– Om man genomför alla de här förslagen så får de – både enskilt och sammantaget – en väldigt, väldigt stor påverkan på oss, sa Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren nyligen i en DN-intervju.

Kriminalvården har i dagsläget ett femtiotal pågående byggprojekt. Bara i år ska 300 platser i tillfälliga modulhus, likt det på Fosieanstalten, stå klara. Modulerna har förts upp med tidsbegränsade bygglov och blivit lite av en quick fix. Så småningom måste de tas bort igen.

Rebecca Ohlsson, anstaltschef, och kriminalvårdsinspektörerna Eric Drameus och Elin Valtonen utanför ett av rummen i den nya avdelningen. Nu ska det in två personer i varje rum.
Foto: Anders Hansson

På Fosieanstalten har det på kort tid anställts sextio nya medarbetare för att möta det ökande antalet intagna. Nu förbereder kriminalvårdsinspektörerna sig för att ta emot de första internerna, som kommer pö om pö under veckan.

– Klart att dubbelbeläggningen gör det lite besvärligare för oss att utföra vårt uppdrag, men nu har vi det här läget runtom på landets anstalter och måste hantera det, säger kriminalvårdsinspektören Eric Drameus.

Läs mer:

Överfullt på svenska fängelser – ”Vi planerar för baracker”

Tidöavtalet sätter press på Kriminalvården: ”Vi har jättesmå marginaler”

Ämnen i artikeln

Malmö
Skåne
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt