Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-26 15:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ebba-busch-om-polisanmalan-mot-ingero-vacker-fragetecken/

SVENSK POLITIK

Ebba Busch om polisanmälan mot Ingerö: ”Väcker frågetecken”

56 sek. Hör Ebba Busch om polisanmälan mot partisekreterare Johan Ingerö.

Efter att KD:s partisekreterare Johan Ingerö på tisdagen lämnade sin tjänst då en polisanmälan kommit in mot honom kommenterar nu KD:s partiledare Ebba Busch situationen.

”Oaktat anledningen till att Johan lämnar sin tjänst, reser anmälan frågetecken kring Johans möjligheter att fullfölja sitt förtroendeuppdrag,” skriver partiledaren.

På tisdagen lämnade KD:s partisekreterare Johan Ingerö sin post som partisekreterare med omedelbar verkan. Bakgrunden är, enligt ett inlägg på hans Facebook, att han blivit polisanmäld av en partikollega för en påstådd händelse som ska ha inträffat vid en fest 2014.

På tisdagen gick Sara Skyttedal, EU-parlamentariker ut i sina sociala medier och skrev att hon ligger bakom polisanmälan.

”För åtta år sedan valde en partikollega att, mot min vilja, försöka ta sig rätten till min kropp”, skrev hon.

Johan Ingerö förnekar i sitt Facebookinlägg att något sådant ska ha skett.

Nu kommenterar Ebba Busch saken i ett uttalande på KD:s hemsida. Hon skriver att partiet har haft kännedom om uppgifterna sedan den 29 januari och att man har ”hanterat detta enligt uppsatta rutiner”.

Ebba Busch skriver att ärendet nu är ett personalärende.

”Det hanteras med den varsamhet som det kräver. Oaktat anledningen till att Johan lämnar sin tjänst, reser anmälan frågetecken kring Johans möjligheter att fullfölja sitt förtroendeuppdrag.”

KD kommer att presentera en ny partisekreterare i närtid. Under tiden tar biträdande partisekreterare Fredrik Noreback över rollen.

”Detta är nu ett ärende för Polismyndigheten. Av respekt för de personer det berör lämnas inga ytterligare kommentarer.”

Enligt uppgifter till DN informerades både riksdagsgruppen och partistyrelsen under tisdag eftermiddag och kväll. DN talade på onsdagsmorgonen med flera KD-politiker i partitoppen men de lade locket på.

– Den information jag har är av intern karaktär så jag ser ingen anledning att kommentera det offentligt överhuvud taget, säger Bengt Germundsson som sitter i partistyrelsen och är kommunstyrelsens ordförande i Markaryd.

Gudrun Brunegård, som är riksdagsledamot och ingår i partistyrelsen, vill inte heller uttala sig.

– Jag har inga kommentarer, säger hon.

Läs mer:

Tomas Ramberg: Ebba Busch hoppas att det blåser hårt men kort

Skyttedal träder fram om polisanmälan mot Ingerö