Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-24 14:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ebba-ostlin-bryter-tystnaden-mest-udda-motet-i-mitt-liv/

SVENSK POLITIK

Ebba Östlin bryter tystnaden: Mest udda mötet i mitt liv

”Jag är övertygad om att den här historien har skadat partiet i Botkyrka. Det kommer att ta tid att läka och krävas mycket arbete”, säger Ebba Östlin.
Foto: Roger Turesson

Den petade S-politikern Ebba Östlin berättar nu för DN om sin syn på den infekterade konflikten i Botkyrka. Hon håller fast vid att det kan ha funnits gängkriminella på mötet som avsatte henne.

– Det var det mest udda möte som jag har varit på i mitt liv, säger Ebba Östlin.

Nu siktar hon på comeback.

Den 28 januari i år röstades Ebba Östlin (S) bort från posten som kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka av sina egna partikamrater.

Direkt efter omröstningen spreds uppgifter om att allt inte gått rätt till. Motståndare till Ebba Östlin skulle ha värvat nya medlemmar för att få bort henne och en del av dem skulle ha koppling till gängkriminalitet. Socialdemokraternas partidistrikt i Stockholms län har i efterhand utrett frågan och inte funnit några belägg för att S i Botkyrka infiltrerats eller tagits över av gängkriminella.

Så vad var det egentligen som hände när en av S mest profilerade kommunpolitiker tvingades lämna sin post? Ebba Östlin har hittills inte velat kommentera konflikten men ger nu sin syn på saken. DN träffar henne på Fittja bibliotek i södra Stockholm, och det är en samlad men pressad politiker som vill förklara vad hon ser som upprinnelsen till att hon hamnat i kylan.

– Det har varit en väldigt turbulent tid för mitt parti och mig personligen. Det har under de här tre och en halv veckorna varit ett väldigt högt tonläge och jag har velat värna Botkyrka och Botkyrkaborna. Så därför har jag valt att inte gå in och kommentera allting, säger Ebba Östlin.

Ebba Östlin menar att det inte går att utesluta att gängkriminella påverkade medlemsomröstningen i januari.
Foto: Roger Turesson

Enligt henne finns grundorsaken till konflikten hos studieförbundet ABF i Botkyrka/ Salem. En extern utredning kom förra våren fram till att verksamheten på några av ABF:s fritidsgårdar präglades av kriminalitet och kommunen beslutade därför att stänga dem. Ebba Östlin menar att flera personer i kommunen och partiet har kopplingar till ABF och agerat mot henne eftersom de har varit missnöjda med beslutet.

– För mig kokar det väldigt mycket ner till lojaliteter och vänskapsrelationer, och var lojaliteten finns, säger Ebba Östlin.

– Vi har olika bild av hur allvarligt det som framkommer i utredningen är. För mig är det glasklart att vi inte kan ha verksamhet där det förekommer knivar, vapen, skyddsvästar knark och misshandel. Och där vi har anställda som har domar kopplade till den kriminella kontext som finns i vår kommun.

Ebba Östlin menar att det inte går att utesluta att gängkriminella påverkade medlemsomröstningen i januari.

– Medlemmar har larmat om oro för att man har känt igen personer som man uppfattar finns i kontexten kring vår öppna drogscen i Alby exempelvis.

1 min 32 sek. Ebba Östlin (S), fd kommunordförande i Botkyrka, om omröstningen.

Efter att röstlängden har granskats har man inte hittat mer än en person som är dömd för brott?

– Det är distriktets slutsats.

Finns det något fog för att säga att S i Botkyrka blivit infiltrerade av gängkriminella?

– Det är väldigt grovt att säga att man har blivit infiltrerad av gängkriminella. Det här är givetvis en väldigt viktig fråga att reda ut och gå till botten med.

I samband med omröstningen har det också framkommit kritik mot Ebba Östlins ledarskap. Hennes motståndare har menat att det är huvudargumentet för att de inte längre har förtroende för henne.

– Det är så klart en tuff bit för mig. Om det är ett dåligt ledarskap att alla inte håller med mig eller att jag ibland behöver peka med hela handen – då har jag varit en dålig ledare. Det är inte ett lätt uppdrag att hålla ihop fem partier och styra en kommun.

Ebba Östlin återkommer till att även den här kritiken bottnar i de beslut hon har fattat kring ABF:s fritidsgårdar.

Ebba Östlin välkomnade en granskning men tycker partiet borde ha anlitat en extern granskare.
Foto: Roger Turesson

– Vi i kommunalrådsgänget blev så oense både om hur vi skulle ha gjort utredningen och om vi skulle ha gjort den överhuvud taget. Där blev det väldigt uppenbart att vi blev väldigt splittrade i två läger.

Vad har du för ansvar för att det blivit en så infekterad konflikt i Botkyrka?

– Det är klart att jag har ett ansvar. Det är i efterhand lätt att säga att jag hade kunnat göra annorlunda. Men under hela den här processen har jag flaggat för när jag inte tycker att det har fungerat på olika nivåer, jag har lämnat information till distriktet och partiet centralt. Jag har också förankrat alla beslut som vi har fattat så att hela partiet stått bakom det. Men jag underskattade helt klart de krafter som sattes i rörelse.

Hur anser du att partidistriktet hanterat frågan?

– Jag ska inte gå in på våra partiinterna diskussioner. Men jag tycker att de borde ha anlitat en extern granskare.

Får Ebba Östlin som hon vill blir det en kortvarig frånvaro från kommunledningen. Den 18 mars hålls ett nytt medlemsmöte och hon är nominerad av flera S-föreningar att återinträda som kommunstyrelsens ordförande.

”Det handlar om hur ett lag ska formas på bästa sätt. Vi har en hel del att reda upp”, säger Ebba Östlin om en eventuell comeback.
Foto: Roger Turesson

– Om det finns ett stort förtroende för mig och många som står bakom mig så står jag till förfogande.

Har du eller någon närstående försökt värva medlemmar som stöder dig vid omröstningen i mitten på mars?

– Det är inget som jag har någon kännedom om och det känns högst otroligt. Jag har förstått att det figurerar sådana uppgifter men att det inte framgår vem det är som ska ha skickat sådana meddelanden.

Vad gör du om du förlorar nästa omröstning också?

– Då har jag förlorat den. Men min plan är att i så fall kvarstå i kommunfullmäktige. Jag är personvald av Botkyrkaborna.

Tror du att den här historien har skadat partiet?

– Jag är övertygad om att den här historien har skadat partiet i Botkyrka. Det kommer att ta tid att läka och krävas mycket arbete.

Läs mer:

Misstänkt röstköpsförsök i Botkyrka inför årsmöte i S

S-toppens ledarskap i Botkyrka utreddes redan 2017

Medlemsrusning i Botkyrka inför S-möte