Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 01:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/efter-godkannande-fritt-fram-for-grashoppan-pa-tallriken/

SVERIGE

Efter godkännande: Fritt fram för gräshoppan på tallriken

Europeisk vandringsgräshoppa.
Europeisk vandringsgräshoppa. Foto: Jonathan Hornung/Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0 DE

EU har nu godkänt en art av gräshoppa som mat. Det är den andra insekten att bli godkänd, och flera står på tur.

Näringsmässigt är insekterna likvärdiga köttet. Hur den totala klimatpåverkan är jämfört med kött är däremot svårt att mäta, enligt Livsmedelsverket.

Mjölmasken var först ut att godkännas som livsmedel av den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, i maj i år. Nu är den europeiska vandringsgräshoppan tvåa. I kö för godkännande står hussyrsa, tropisk hussyrsa, honungsbi och drönarpuppa och svart vapenfluga.

Europeisk vandringsgräshoppa har dock fått säljas som livsmedel i Sverige i väntan på beslutet och godkännandet får snarare en formell effekt än en praktisk.

– Det är viktigt att företag som vill sälja insekter tar ansvar och följer reglerna som finns till för att ingen ska bli sjuk av maten. För insekter kan leda till allergi, särskilt om du har skaldjursallergi, säger Astrid Walles-Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

Risken för allergi är extra stor vad gäller mjölmask och syrsor. Enligt reglerna måste det därför framgå av märkningen att en produkt innehåller insekter.

Insekter lyfts ofta fram som ett klimatsmart alternativ till kött och det stämmer att uppodlingen av insekter kräver mindre mark, vatten och foder per kilo kroppsvikt. Men enligt Livsmedelsverket är den totala miljöpåverkan av uppfödning av insekter jämfört med större djur svår att mäta. För detta krävs mer kunskap än vad man har i dagsläget.

I fråga om näringsinnehåll går det generellt sett bra att byta ut det röda köttet, kycklingen eller fisken mot småkryp.

Enligt Livsmedelsverkets genomgång är insekters proteininnehåll ungefär lika högt som för kött, kyckling och fisk, och upp till sju gånger högre än för baljväxter och spannmål.

Också insekternas fettinnehåll ligger på samma nivåer som för kött, kyckling och fisk och de innehåller fibrer, vilket de senare saknar.

Näringsinnehållet varierar dock mellan olika insektsarter och specifikt kring just den nyss godkända vandringsgräshoppan finns det ännu väldigt lite information.

Ämnen i artikeln

Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt