Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-10 02:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/efter-ivo-kritiken-gamla-i-vastra-gotaland-ska-lattare-fa-lakarbesok/

SVERIGE

Efter Ivo-kritiken: Gamla i Västra Götaland ska lättare få läkarbesök

Ett rum på ett äldreboende för dementa.
Ett rum på ett äldreboende för dementa. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kritiken från Ivo var svidande: Exempel fanns på covid-sjuka gamla som ordinerats palliativ vård utan att läkare träffat dem. Flera avled ensamma på sina rum.

Även om Västra Götalandsregionens chefer ansåg att all kritik inte var berättigad, föreslås nu mer pengar för bättre sjukvård på kommunernas äldreboenden.

Samtidigt vill politikerna att gamla ska ansluta sig till en och samma vårdcentral.

Det är det politiska styret i Västra Götalandsregionen, den så kallade GrönBlå Samverkan, som i sitt kommande förslag till budget för nästa år öronmärker 150 miljoner kronor för att ge vårdcentralerna mer resurser till just de särskilda boendena och till hemsjukvården.

Pengarna motsvarar en extra höjning av anslaget till vårdcentralerna – totalt sju miljarder – med omkring två procent.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Jonas Andersson (L) säger till DN att synpunkterna från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, ”är en av utgångspunkterna”.

– Men vi har också fått ganska spännande data att studera. Tillsammans med kommunerna vill vi få till ett bättre och mer effektivt omhändertagande av våra mest sjuka äldre. Pandemin har visat på läget, och även om Ivo-kritiken till del var missvisande har vi en klar ambition att höja kraven på medicinskt stöd och närvaro, säger Jonas Andersson.

Gruppledarna för partierna i GrönBlå Samverkan i Västra Götalandsregionen, fr v Jonas Andersson, L, Kristina Jonäng (C), Johnny Magnusson (M), Ulrika Frick (MP), Conny Brännberg (KD).
Gruppledarna för partierna i GrönBlå Samverkan i Västra Götalandsregionen, fr v Jonas Andersson, L, Kristina Jonäng (C), Johnny Magnusson (M), Ulrika Frick (MP), Conny Brännberg (KD). Foto: GrönBlå Samverkan

Det höjda anslaget ska dels gå till utbildning, dels till att vårdcentralerna ska ha en högre beredskap och närvaro. Men Jonas Andersson, som alltså tillhör Liberalerna, lanserar också en tanke som han tillstår känns svårsmält för just en liberal som normalt värnar den enskildes rätt att välja själv.

I dag kan de som bor på ett äldreboende precis som alla andra vara anslutna till vilken vårdcentral som helst. Det skulle dock, menar Jonas Andersson, underlätta om alla på ett och samma boende också hade samma vårdcentralkontakter.

– En för en liberal spännande diskussion är att på ett tydligare sätt begränsa valfriheten på särskilda boenden. Vi kan inte tvinga någon, valfriheten gäller förstås alla, men vi ser det ändå som en stark rekommendation att säga att det är bra om man listar om sig till en viss vårdcentral som får helhetsansvaret.

Tanken om att göra så lanserades i den nationelle samordnaren Göran Stiernstedts betänkande ”En effektiv vård” från 2016.

– Vi ser nog vinsterna för patienten med att gå den vägen, säger Jonas Andersson.

I förslaget om att komma tillrätta med bristerna ingår också att utöka den så kallade mobila hemläkarfunktionen.

– Det är en grupp patienter som ofta fladdrar mellan hemmet och sjukhuset. Vi vill minska antalet akutbesök och göra den funktionen mer effektiv.

Frågan om kommunerna själva ska kunna anställa läkare som jobbar enbart och direkt med de särskilda boendena diskuteras på riksnivå. Den så kallade Coronakommissionen föreslog den möjligheten, och nu finns en majoritet i riksdagen för en sådan reform, rapporterade Sveriges Radio tidigare i vår.

Babbs Edberg är chef för den förvaltning i Göteborgs stad som ansvarar för äldreomsorgen.
Babbs Edberg är chef för den förvaltning i Göteborgs stad som ansvarar för äldreomsorgen. Foto: SÖREN HÅKANLIND

I regionens största kommun Göteborg är Babbs Edberg ansvarig förvaltningschef. Hon vill inte kommentera budgetförslaget i sig, men säger ändå:

– Vad som blev synligt i fjol, som både Ivo och Coronakommissionen uppmärksammat, är betydelsen av en fast läkarkontakt. Även från läkarnas sida behöver man skapa relationer med hyresgäster och hos personalen på vård- och omsorgsboenden. Som vårdcentralerna fungerar i dag skulle man behöva förstärka den delen.

Ämnen i artikeln

Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt