Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-08 09:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/efter-kaoset-i-sodertalje-s-och-m-ska-samarbeta/

SVERIGE

Efter kaoset i Södertälje – S och M ska samarbeta

Boel Godner (S), Alexander Rosenberg (M) och Lars Greger (MP) företräder det nya styret i Södertälje.
Foto: Alexander Mahmoud

SÖDERTÄLJE. Ett nytt styre har presenterats i Södertälje – det tredje sedan valet. Efter en tid av infekterade konflikter och polisanmälningar i stadshuset väljer nu S och M att göra det som tidigare betraktats som det mest förbjudna: att samarbeta.

– Framför allt M kommer att få frågor om samarbetet, men det finns andra saker som är viktigare, säger Alexander Rosenberg (M).

Företrädarna för det splitternya styret tar symboliskt nog emot högst upp i Södertäljes stadshus. De är alla behärskat nöjda, men något jubel är det knappast fråga om. Vägen hit har varit lång, slitsam och dramatisk.

Det här är tredje gången sedan valet som ett nytt styre presenteras. Det första M-ledda stoppades av två kristdemokrater. Det andra utformades i smyg några timmar innan det första mötet i kommunfullmäktige och bestod av S, V, C, MP och de två avhoppade kristdemokraterna.

Men efter DN:s artikel om de infekterade konflikterna i stadshuset tvärvände kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S).

– Till slut kände jag ”vad håller vi på med egentligen?”. Vi hade ett läge där det politiska förtroendet bland medborgarna minskade, samtidigt som otryggheten ökar. Dessutom står vi inför en osäker ekonomisk period. Då behöver Södertälje en stabil majoritet, säger Boel Godner.

Hennes besked om att S istället ska samarbeta med M och MP kom bara timmar innan den tidigare koalitionen skulle presentera sin budget.

”Södertälje behöver en stabil majoritet”, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S). Till höger om henne står Alexander Rosenberg och Lars Greger.
Foto: Alexander Mahmoud

Det 49-åriga kommunalrådet David Winerdal har hamnat i centrum för stridheterna och står anklagad för sexuella trakasserier – samtidigt är han själv målsägande i en polisutredning om olaga tvång. Han säger över telefon att han fått betala ett högt pris för att han stannade kvar i politiken efter att han avsatts som gruppledare för KD.

– Jag hade investerat en hel del i det här, man känner sig som en bricka i ett spel, säger Winerdal.

Tillbaka i stadshuset påpekar Boel Godner att den senaste vändningen krävde några riktigt svåra samtal med C och V som manövrerats ut ur den nya koalitionen. Hon berättar att S hade samtal med M direkt efter valet.

– Men det blev inget samarbete, säger hon och passar frågan om varför samtalen blev resultatslösa till Alexander Rosenberg.

– Det får väl jag ta på mig. Vi kom nog ganska bra överens. Men sen jag valde jag ändå att pröva chanserna med ett borgerligt styre. Då blev det som det blev.

Lars Greger säger att MP direkt efter valet meddelade att man kunde tänka sig att ingå i en koalition med S och M.

– De visste att det fanns ett intresse från vår sida. Sen hörde Boel av sig i veckan och då gick det väldigt fort.

Tiden efter valet har inneburit en komplicerad balansakt för politiken i Södertälje. Boel Godner tror att konflikterna har sargat allmänhetens förtroende för politiken svårt.
Foto: Alexander Mahmoud

Boel Godner skruvar på sig när hon får frågan vilka kompromisser som det nya samarbetet har tvingat fram.

– Huvudlinjerna blir tryggheten, samarbetet med polisen, fortsatt prioritering av att barn ska klara skolan och ordning i ekonomin. Man skulle kunna säga att en kompromiss för vår del blir att vi även kommer att prioritera arbetsmarknadsfrågor.

Hur har konflikterna påverkat förtroendet för politiken i Södertälje?

– Jag är helt övertygad om att förtroendet har sjunkit. Ytterligare, för det var nog ganska lågt redan innan. Att upprätta det blir en otroligt viktig uppgift för oss. Jag tycker det finns en väldigt fin symbolik i att de två största partierna nu för första gången ska styra tillsammans.

Törs ni lova att det nya styret håller?

– Lova och lova, jag tror att det kommer att gå bra, säger Boel Godner.

Alexander Rosenberg nickar.

– Hade vi inte trott på det här hade vi inte suttit här. Framför allt M kommer att få frågor om samarbetet. Det är inte helt oproblematiskt, men det finns andra saker som är viktigare.

Ämnen i artikeln

Södertälje
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt