Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-07 12:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/efter-koranbranningen-kristersson-vill-uttrycka-mina-sympatier/

SVENSK POLITIK

Efter koranbränningen – Kristersson: ”Vill uttrycka mina sympatier”

Statsminister Ulf Kristersson (M) uttrycker sympati för de muslimer som tagit illa vid sig av koranbränningarna.
Foto: Alexander Mahmoud

Statsminister Ulf Kristersson (M) uttrycker sympati för de muslimer som tagit illa vid sig av lördagens demonstrationer i Stockholm.

”Att bränna böcker som är heliga för många är en djupt respektlös handling”, twittrar statsministern.

TT Text

”Yttrandefrihet är en grundläggande del av demokratin. Men det som är lagligt är inte nödvändigtvis lämpligt”, skriver statsministern på Twitter.

”Att bränna böcker som är heliga för många är en djupt respektlös handling. Jag vill uttrycka min sympati för alla muslimer som är kränkta av det som har hänt i Stockholm idag”, fortsätter Kristersson.

Den högerextreme provokatören Rasmus Paludan brände ett exemplar av muslimernas heliga bok, Koranen, i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm på lördagen.

Provokationen har väckt ilska i Turkiet, som i fredags kallade upp Sveriges ambassadör i landet. Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters framförde Turkiet ett ”starkt fördömande” av Paludans planerade koranbränning och krävde att demonstrationstillståndet skulle dras tillbaka.

Försvarsminister Pål Jonson (M) har också fått ställa in sitt besök hos Turkiets försvarsminister i Turkiet nästa vecka.

Flera demonstrationer hölls i Stockholm på lördagen, både till stöd för och mot Turkiet och landets president Recep Tayyip Erdogan. Inga oroligheter rapporterades in i samband med demonstrationerna, enligt polisen.

På lördagskvällen protesterade även en liten grupp människor utanför Sveriges generalkonsulat i Istanbul i Turkiet. Några av dem valde att tända eld på en svensk flagga.

Ämnen i artikeln

Islam
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt