Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-27 08:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/efter-nya-restriktionerna-svenska-massans-vd-efterlyser-stodatgarder/

SVERIGE

Båtmässan i Göteborg ställs in efter nya restriktioner

Bild 1 av 2 Årets båtmässa i Göteborg ställs in. Bilden är tagen under en tidigare mässa.
Foto: Marc Femenia
Bild 2 av 2 De nya restriktionerna kommer att få stora konsekvenser för Svenska mässan i Göteborg.
Foto: Svenska Mässan/Ulf Celander

Nya restriktioner gällande offentliga sammankomster införs från och med onsdag. Besöksnäringen drabbas hårt och några timmar efter regeringens presskonferens meddelade Svenska Mässan att årets Båtmässa ställs in.

– Det är jättetråkigt för alla båtälskare, säger Jacob Ryder, affärsansvarig för Båtmässan.

På måndagen meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) att nya restriktioner införs från och med onsdag.

Bland annat kommer krogar och nattklubbar att tvingas stänga klockan 23 och gäster får inte samlas i större sällskap än åtta personer. Vid allmänna sammankomster inomhus begränsas antalet till 50 personer om de närvarande inte har uppvisat vaccinationsbevis.

Samma krav ställs på mässor där antalet besökare överstiger 50 personer. Två timmar efter regeringens presskonferens meddelade Svenska Mässan i Göteborg att årets Båtmässa ställs in.

– Det är tungt för alla som hade sett fram emot att besöka mässan och för utställarna är det också jättetungt. Det här är viktigt för många företag för det är ju här de träffar potentiella kunder och kan sälja båtar och marina tillbehör, säger Jacob Ryder, affärsansvarig för Båtmässan.

Båtmässan i Göteborg lockar årligen runt 60 000 besökare och ungefär 250 företag medverkar för att visa upp sina produkter.

– Det är klart att det är en ekonomisk smäll för oss, men exakt hur det kommer att påverka oss kan jag inte säga i dag, säger Jacob Ryder.

Svenska Mässans vd Carin Kindbom säger till DN att hon ännu inte vet hur stora effekterna blir av de nya restriktionerna.

– Vi har inte ännu bildat oss en uppfattning om den totala omfattningen, men alla våra verksamheter berörs av detta på ett eller annat sätt, säger Carin Kindbom, vd för Svenska Mässan i Göteborg.

Hur kommer ni att påverkas ekonomiskt?

– Det är för tidigt att svara på eftersom vi hittills under pandemin har varit lyckligt lottade på så sätt att våra kunder och utställare inte har velat säga upp sina kontrakt, utan vi har flyttat arrangemang framåt i tiden. Vi hoppas att många av våra mässor under den här perioden ska vilja hitta nya datum, men det påverkar naturligtvis vårt kassaflöde.

Carin Kindbom.
Carin Kindbom. Foto: Svenska Mässan

Planen var att slå upp portarna för Båtmässan den 5 februari och att flytta mässan till senare datum är inte ett alternativ.

– Den är strategiskt placerad tidigt på året. På våren är företagen inne i leverans och då är det för sent för dem att ställa ut. Vi kommer att arrangera mässan 2023 i stället, säger Jacob Ryder.

Under 2020 tvingades Svenska Mässan till stora uppsägningar, nästan hälften av personalstyrkan varslades. Hon efterlyser nu insatser från samhället för att hjälpa besöksnäringen.

– Så kraftfulla åtgärder som sätts in nu och som påverkar hela besöksnäringsbranschen så djupt så är det helt nödvändigt att stödåtgärder som omställningsstöd och permitteringsstöd sätts in igen, säger hon och fortsätter:

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt