Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 03:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/efter-politisk-strid-goteborg-infor-spraktest-for-anstallning-i-forskolan/

SVERIGE

Efter politisk strid: Göteborg inför språktest för anställning i förskolan

Många barn på Göteborgs förskolor brister i att kunna tala svenska språket. Nu ska kommunen införa någon slags språktest för personalen.
Många barn på Göteborgs förskolor brister i att kunna tala svenska språket. Nu ska kommunen införa någon slags språktest för personalen. Foto: NTB

Efter ett par år av högljudd politisk konflikt i Göteborgs stad fattades på onsdagskvällen beslut om att införa vad man kallar språktest för nyanställningar inom förskola och barnomsorg.

Ett förnyat förslag från Socialdemokraterna och Demokraterna vann stöd där även delar av den styrande Alliansen anslöt sig.

Förslagen behandlades under förskolenämndens möte på onsdagen och nu står det klart att ett så kallat språktest, av något slag, ska tas fram.

Besluten följer på att Alliansen, som styr i minoritet, i augusti gick med på att införa en form av språktest inom äldreomsorgen för, som det hette, ”att underlätta bedömningen av sökandes kompetens och lämplighet utifrån yrkesrollens krav i samband med anställning av omvårdnadsnära personal.”

När Socialdemokraterna och Demokraterna tidigare drivit ett liknande förslag för förskolan har det röstats ner. Så sent som för en månad sedan drev Alliansen fram en bordläggning i förskolenämnden och yttrade att olika åtgärder redan var på gång.

Men med hänvisning till att Alliansen i den budget för hela staden för nästa år som nyligen röstades igenom, skärpte tonen om behovet av bättre kompetens i svenska språket hos anställda i välfärden, har även Alliansens företrädare i förskolenämnden positionerat om sig.

Det följer i sin tur på olika rapporter om stora problem med inlärningen av svenska språket hos allt fler barn, särskilt i Göteborgs så kallade utsatta stadsdelar.

I ett så kallat tilläggsyrkande till Socialdemokraternas och Demokraternas förslag där det laddade begreppet ”språktest” används, valde Alliansen i stället ordet ”validering”, att ”förvaltningen får i uppdrag att inkludera validering av svenska språket vid nyrekrytering (...)”. De sa även att förvaltningen ska ”säkerställa att validering av svenska språket är enhetlig i alla våra verksamheter.”

Samtidigt framgår att man inte är helt nöjda med det förslag till åtgärder som förvaltningen under hösten tagit fram och som lades på bordet vid onsdagens sammanträde. Förvaltningen får nu i uppdrag att ”fortlöpande redovisa samlade resultat av pågående och kommande språkhöjande aktiviteter” liksom svara på hur de ”påverkat kvalitén i arbetet med barnens språkutveckling.”

Viktoria Tryggvadottir Rolka, Socialdemokraterna.
Viktoria Tryggvadottir Rolka, Socialdemokraterna. Foto: Socialdemokraterna

Den formuleringen ställde sig alla partier bakom. S och D valde också att rösta ja till Alliansens tilläggsyrkande om att införa ”validering”. Men när det kom till att rösta om just S och D:s krav på ”språktest” visade det sig att Alliansen inte höll samman: En ledamot från Moderaterna samt Liberalernas ledamot avstod från att rösta medan en M-ledamot röstade för. Vänster- och Miljöpartiet röstade emot.

Beslutet som vann voteringen lyder: ”Förskoleförvaltningen får i uppdrag att, i samverkan med berörd facklig organisation, ta fram ett förslag på hur språktester i det svenska språket kan inkluderas i rekrytering till förskola och pedagogisk omsorg. Uppdraget ska återredovisas till nämnden senast i december 2021.”

Socialdemokraternas kommunalråd för skolfrågor Viktoria Tryggvadottir Rolka, som länge drivit frågan, säger att hon är glad över samsynen. Men menar ändå att här finns skillnader.

– Vi har försökt putta Alliansen framför oss i ett år nu, ett förlorat år för barnen.

I Botkyrka kommun finns en modell med språktest för anställning. Är den aktuell för Göteborg?

– Det måste bli upp till parterna, alltså arbetsgivare och facket, att komma överens exakt hur det ska utformas. Och samtidigt få till språklyftet för redan anställda.

Alliansen talar om ”validering”, ni använder begreppet ”språktester”. Vad skiljer?

– Jag ser det som olika saker. Men vi släpper igenom deras yrkande också och de bifaller vårt, så att vi äntligen får lite förändring. Jag är uppriktigt glad över detta.

Hakan Önal, Moderaterna.
Hakan Önal, Moderaterna. Foto: Marie Ullnert

Moderaternas Hakan Önal är ordförande i förskolenämnden. Han säger för sin del att det är ett ”stort arbete” att klara ut när en anställds språk är tillräckligt bra.

– En likvärdighet behövs och vi vill se vilka effekter insatserna ger för barnen, det är huvudsyftet här.

Ni sa tidigare nej till språktest. Vad har hänt?

– Det vi motsatt oss tidigare var att det inte fanns någon tydlig modell för hur det ska gå till. Om man sen ska kalla det för test eller validering... i slutändan handlar det om att ställa rätt krav vid rekrytering.

Jessica Blixt, Demokraterna.
Jessica Blixt, Demokraterna. Foto: Jonas Lindstedt

Demokraternas Jessica Blixt säger att hon länge arbetat för att få igenom språkkravet i förskolan och pedagogisk omsorg.

– Vi ville inte gå med på något beslut som enbart innehöll ordet validering. Att vi fick igenom det här beslutet i kväll är otroligt viktigt för barnens språkutveckling och förutsättningar att klara skolan, säger Blixt.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt