Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 19:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/efter-senaste-tidens-valdsdad-tolv-personer-haktade/

SVERIGE

Efter senaste tidens våldsdåd – tolv personer häktade

Avspärrningar i Vällingby efter dödsskjutningen på nyårsafton.
Foto: Lisa Mattisson

Sedan i går sitter två 15-åringar och en 18-åring häktade misstänkt för försök till mord efter helgens våldsdåd. En 18-åring har häktas för sprängdådet i Bagarmossen i januari – han greps i samband med dödsskjutningen i Huvudsta.

Totalt sitter nu tolv personer häktade och elva anhållna i de fall som har kopplingar till våldsvågen.

De är unga, de är våldsamma – och flera av dem har tidigare fått en lång rad insatser av socialtjänsten, visar DN:s kartläggning. På måndagen sitter tolv personer häktade och elva personer anhållna misstänkta för inblandning i den senaste tidens våldsdåd. Flera av dem greps under den gångna helgen.

Gubbängen 28 december. Två 15-åringar sitter häktade misstänkta för att med automatvapen ha skjutit först mot en fasad, sedan mot en lägenhetsdörr. Även en 14-åring är misstänkt för att ha deltagit men då han inte är straffmyndig har han överlämnats till socialtjänsten. De häktade är misstänkta för försök till mord och grovt vapenbrott.

Farsta 28 december. En 22-åring sitter häktad efter en explosion i en port. Han är misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om explosiva varor.

Rågsved, 31 december. En 18-åring är häktad, misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om explosiva varor.

Vällingby, 31 december. En 16-åring sitter häktad misstänkt för medhjälp till mord efter att en 20-åring skjutits till döds utanför McDonald's i Vällingby centrum.

Bagarmossen 2 januari. En 18-årig rapartist och en 29-åring sitter häktade misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga varor. 29-åringen är även misstänkt för grovt vapenbrott.

Kungsängen 10 januari. En 29-åring sitter häktad misstänkt för mord efter en skottlossning på pendeltågstationen i Kungsängen. Två personer har försatts på fri fot, men är fortsatt misstänkta.

Stäketvägen, 11 januari. Två personer, en 16- och en 18-åring misstänkta för grovt vapenbrott sedan de stoppats av polis i en taxi där det fanns minst ett automatvapen.

Sprängningen Kista 18 januari. En 23-åring sitter häktad och en 25-åring har begärts häktad för sprängdådet som var riktat mot en kontorsfastighet i Kista.

Gullmarsplan 20 januari. En 21-åring har häktats misstänkt för förberedelse till mord och grovt vapenbrott efter att polisen stoppat en bil vid Gullmarsplan. Föraren vägrade stanna och polisen tog upp en jakt på bilen. Det slutade med en kollision. I bilen fanns det vapen.

Polisen bedriver också en undersökning enligt lagen om unga lagöverträdare mot två personer under 15 år i ärendet.

Dalen/Solna, 21 januari. Efter en konstaterad skottlossning i Dalen söder om Stockholm grep polisen tre personer som flytt i en bil längs med E4:an. De stoppades i höjd med Hagaparken. De gripna är 15, 15 och 18 år gamla. På måndagen begärdes de häktade misstänkta för försök till mord och grovt vapenbrott.

Sundbyberg, 22 januari. Tre personer sitter anhållna misstänkta för grovt narkotikabrott.

Jordbro, 22 januari. Fyra personer mellan 17-20 år sitter anhållna misstänkta för grovt vapenbrott. När polisen ville stoppa och kontrollera bilen försökte de fyra fly från platsen till fots. De kunde dock gripas inom kort.

Utöver de fall då polisen gripit personer har det inträffat en lång rad skjutningar och sprängningar där man ännu inte har några misstänkta. Det gäller till exempel mordet i Rinkeby den 25 december, mordet i Jordbro den 4 januari och det mord som skedde i Huvudsta, Solna i lördags. Enligt uppgifter till DN ska mannen som avled ha varit en person som inte har något med de pågående konflikterna att göra.

Under en presskonferens i fredags berättade polisen att man är hårt pressad av utredningsarbetet. Dagen efter meddelades att polisen ska få extra förstärkning från andra delar av landet.

Nu börjar trycket öka även på Åklagarmyndigheten.

– Än är det under kontroll, vi har möjlighet att hantera alla ärenden. Men det är klart att det börjar märkas, säger vice chefsåklagare Stefan Creutz vid Södertörns åklagarkammare.

Läs mer:

Polisen: ”Kurdiska räven” bakom flera av våldsdåden

Flera skjutningar och sprängningar kopplas till två gängrivaler

Ämnen i artikeln

Gängvåld
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt