Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 01:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/efter-sjunkande-tal-63-procent-fler-coronafall-i-vastra-gotaland/

SVERIGE

Efter sjunkande tal – 63 procent fler coronafall i Västra Götaland

Till vänster smittskyddsläkaren i Västra Götaland Thomas Wahlberg, till höger vaccinationssamordnaren Kristine Rygge. Bilden från en pressträff härom veckan.
Till vänster smittskyddsläkaren i Västra Götaland Thomas Wahlberg, till höger vaccinationssamordnaren Kristine Rygge. Bilden från en pressträff härom veckan. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Förra veckan ökade antalet nya bekräftade fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen med 63 procent jämfört med veckan dessförinnan.

Samtidigt ökade antalet analyserade prover med 34 procent.

Vecka 46 konstaterades totalt 1 084 fall, skriver regionen i ett pressmeddelande.  Det innebär alltså en ökning, om än från låga nivåer, jämfört med en tid med vad som beskrivs som ett ”relativt stabilt läge”.

Smittskydd Västra Götaland skriver att den tar ökningen på allvar och uppmanar allmänheten att göra sitt för att minska smittspridningen.

– Den stora ökningen på bara en vecka visar att det finns en smittspridning i samhället. Nu gäller det att vi alla hjälps åt. Om du får symtom på luftvägsinfektion måste du stanna hemma. Det är mycket viktigt. Och du måste testa dig så vi kan bryta alla smittkedjor, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.

Ökningen av antalet positiva fall syns i flera åldersgrupper, men främst bland unga.

– Det är viktigt att alla som kan vaccinerar sig. Ju större smittspridning desto större risk att bli smittad. Om en ovaccinerad person smittas är risken betydligt större för att bli svårt sjuk, säger Thomas Wahlberg.

Det är känt att det finns en koppling mellan antalet gjorda tester och positiva fall. Provtagningarna ökade med 34 procent inom Västra Götalandsregionens laboratorier under senaste veckan.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt