Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 04:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/efter-superonsdagen-det-hander-nu/

SVENSK POLITIK

Efter superonsdagen – det händer nu

Magdalena Andersson (S) under statsministeromröstningen i riksdagen.
Magdalena Andersson (S) under statsministeromröstningen i riksdagen. Foto: Alexander Mahmoud

På onsdagen valdes en tårögd Magdalena Andersson (S) till Sveriges första kvinnliga statsminister.

Sju timmar senare begärde hon entledigande från uppdraget och en ny statsministeromröstning väntar.

DN listar de kommande dagarnas nyckelhändelser.

Innan onsdagen statsministeromröstning meddelade Annie Lööf (C) att hennes parti inte kommer att rösta på regeringens budget eftersom den, enligt Lööf innehåller för mycket vänsterpolitik. Beskedet banade väg för att Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas budget senare fick en majoritet av rösterna i kammaren. Magdalena Andersson sa att hon kunde regera på oppositionens budget. Men hennes regeringskollegor Miljöpartiet höll inte med – utan meddelade att de lämnar regeringen. Då tyckte Magdalena Andersson att det känns bäst att låta sig prövas som statsministerkandidat i riksdagen ännu en gång – och begärde entledigande från talmannen.

Så vad händer nu?

Talmannen ska meddela när omröstningen ska hållas

Talmannen har godkänt Magdalena Anderssons entledigande och meddelat att han kommer att tala med de andra riksdagspartierna under torsdagen. Efter det kommer han att lämna besked om nästa steg. Troligen får vi då veta när en ny statsministeromröstning kommer att hållas.

Teoretiskt sett kan Andreas Norlén meddela ett förslag på torsdagen och samtidigt bordlägga det, så som han gjorde senast. Eftersom förslaget ska bordläggas två gånger före omröstning i kammaren kan det bli av tidigast på måndag, men grundlagen ger en frist på maximalt fyra dagar, det vill säga att omröstning skulle ske senast onsdag om ett förslag presenteras och bordläggs i dag, torsdag.

Andersson kommer troligen att bli vald igen

Miljöpartiet och Centerpartiet har sagt att de kommer att stödja Magdalena Andersson vid ytterligare en statsministeromröstning. Med andra ord, precis som Andersson konstaterade under sin presskonferens är det parlamentariska läget oförändrat.

Magdalena Andersson ska formellt bli vald vid en konselj

Det formella statsministerbytet sker först efter att en konselj hållits på slottet. Då redogör talmannen för sitt förslag och riksdagens beslut. Statschefen, alltså kungen, konstaterar sedan att regeringsskiftet har ägt rum.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund meddelar att partiet lämnar regeringen efter budgetomröstningen.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund meddelar att partiet lämnar regeringen efter budgetomröstningen. Foto: Roger Turesson

Miljöpartiets ministrar sitter tills vidare kvar

Även om Miljöpartiets ministrar meddelat att de hoppar av sitter de kvar i Stefan Löfvens övergångsregering tills en ny regering är på plats – dagen då konseljen hålls på slottet.

– Det är dagen vi formellt avgår, säger jämställdhets- och bostads­minister Märta Stenevis pressekreterare Frida Färlin.

Precis som tidigare gäller att övergångsregeringen främst fattar beslut i löpande eller brådskande ärenden. Enligt praxis brukar en övergångsregering därför undvika beslut och förslag som är politiskt laddade, uppger riksdagen på sin hemsida.

Läs mer:

Statsvetare: ”S har inget emot att leda enpartiregering”

Magdalena Andersson direkt etta på förtroendelistan

Ewa Stenberg: Anderssons kaotiska statsministerdag kan ändå bli hennes lycka

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt