Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-17 19:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/efterslapning-bakom-26-nya-rapporterade-dodsfall/

SVERIGE

Eftersläpning bakom 26 nya rapporterade dödsfall

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Foto: Stefan Jerrevång/TT

26 nya coronarelaterade dödsfall rapporterades på tisdagen. Siffran är den högsta på länge och beror på eftersläpning i programmen, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vi har legat, och ligger, extremt lågt, säger generaldirektör Johan Carlson.

De 26 dödsfallen är fördelade över nästan en månad, mellan 19 augusti och 13 september. De flesta av dödsfallen har inträffat under de senaste två veckorna.

Det har varit mer eftersläpning än vanligt i rapporteringen de senaste veckorna, på grund av underhållsarbete i databasen SmiNet som används av Folkhälsomyndigheten.

Det högsta medelvärdet för sju dagar har varit två dödsfall per dag, enligt Folkhälsomyndighetens statistik för de senaste 30 dagarna.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson konstaterar att dödstalen i Sverige ligger på en låg nivå.

– De flesta länder ligger på fem till tio, så vi har legat, och ligger, extremt lågt. Vi har gått upp något men det var väntat eftersom vi har en större smittspridning i vissa grupper.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt