Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-28 01:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/eleverna-tillbaka-i-skolan-efter-knivdadet/

SVERIGE

Eleverna tillbaka i skolan efter knivdådet

Avspärrningar utanför NTI-gymnasiet i Kristianstad där en elev och en lärare skadades i ett knivdåd på måndagen.
Avspärrningar utanför NTI-gymnasiet i Kristianstad där en elev och en lärare skadades i ett knivdåd på måndagen. Foto: Anders Hansson

Efter måndagens knivattack på en lärare och en elev återvände eleverna på NTI-gymnasiet i Kristianstad till skolan på tisdagsförmiddagen.

– Vi vill visa att skolan är en trygg plats att vara på, säger Jenny Wahlberg, kommunikationschef på friskolekoncernen Academedia.

Vårterminens första lektion hade precis börjat när en 16-åring gick till attack med kniv mot en lärare och en elev på NTI-gymnasiet i centrala Kristianstad strax efter klockan nio på morgonen.

Sju minuter efter att polisen larmats kunde den misstänkte tonårspojken gripas i ett klassrum medan de skadade fördes till sjukhus.

På tisdagsmorgonen, ett dygn efter attacken, samlades all personal på skolan för att prata igenom händelsen och förbereda sig för att ta emot eleverna som samlades i sina klassrum senare på förmiddagen.

– Våra medarbetares och elevers mående är främsta prioritet nu. Vi tycker att det är viktigt att samlas och att hålla öppet som vanligt. Det finns eller fanns ingen hotbild mot skolan såvitt vi vet, och vi vill visa att skolan är en trygg plats att vara på, säger Jenny Wahlberg, kommunikationschef på friskolekoncernen Academedia där NTI-gymnasiet ingår.

Eleven som knivskars beskrivs som allvarligt skadad efter attacken medan läraren fick lindriga skador. Han kunde, enligt Jenny Wahlberg, återvända till skolan redan på måndagseftermiddagen.

– Det är såklart en väldigt omskakande händelse han har varit med om. Men han var i alla fall så pass okej att han ville vara på skolan efteråt, säger hon.

På måndagen berättade en elev som blev vittne till händelsen hur hon sprang ut ur klassrummet med hjälp av läraren.

– Han hjälpte oss fast han var skadad, sa hon till DN.

Enligt Jenny Wahlberg har läraren agerat ”helt enligt boken”.

– Jag kan konstatera att han har agerat på ett så bra vis som man bara kan i en sådan här situation. Han har sett till att få ut sina elever ur klassrummet och sedan stängt dörren om gärningsmannen.

Jenny Wahlberg, kommunikationschef på friskolekoncernen Academedia.
Jenny Wahlberg, kommunikationschef på friskolekoncernen Academedia. Foto: Rikard Westman

Hon berättar att Academedia i fem års tid har genomfört utbildningar på sina skolor om pågående dödligt våld och att rektorn på NTI-gymnasiet i Kristianstad har gått utbildningen.

– Sedan har hon i sin tur utbildat personalen som haft övningar med eleverna. Vi arbetar mycket förebyggande och försöker förbereda rektorer och medarbetare just exakt på sådana här incidenter, det är en del av vårt ansvar.

Skolan hade under tisdagen stöd både av sin egen säkerhetschef som var på plats men även av kommunens Posom-grupp, av fältarbetare och präst.

Den 16-årige gärningsman som misstänks ha utfört knivdådet, anhölls på måndagen misstänkt för mordförsök. Hans advokat Björn Attnarsson säger att han i nuläget inte kan kommentera hur hans klient ställer sig till misstankarna.

– Vi har bara haft ett inledande förhör och eftersom det är förundersökningssekretess kan jag inte gå in på det. Vi får se tiden an något, han greps i går och han är bara 16 år. Han mår av förklarliga skäl inte så bra, säger han.

Men du vill inte säga något alls om hur han ställer sig till misstankarna?

– Med tanke på hur oklar hela situationen är och att det bara har varit ett förhör så vill jag inte låsa fast honom i att säga något om det, plus att det är sekretess även kring det.

Hur var ditt intryck av din klients mående när du träffade honom?

– Det är att han mår väldigt dåligt. De gör de flesta unga personer som är frihetsberövade men han mår helt klart dåligt, säger han.

Läs mer:

Tonåring allvarligt skadad i knivdåd på gymnasieskola

Ämnen i artikeln

Skåne
Kristianstad
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt