Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-24 05:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/elledningar-plastas-in-ska-radda-ugglor/

SVERIGE

Elledningar plastas in – ska rädda ugglor

Skånes berguvar lever farligt – och ett av hoten är elledningarna på elstolpar.

TT Text

Nu ska luftburna ledningar i närheten av de rödlistade uvarnas häckningsplatser plastas in för att rädda fåglarna från farliga elstötar, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Ett problem är att berguvar använder elledningar som sittplatser under jakt. Kraftbolag samarbetar med ornitologer för att se till att ugglan får det så säkert som möjligt. Berguvar har fem kända häckningsplatser i Skåne, och inom en radie av två kilometer från dessa plastas ledningar nu in.

– Om fågeln får kontakt med två oisolerade elledningar, dör den direkt. Så det vi gör, är att vi sätter plasthöljen runt oisolerade luftledningar kring elstolpar vid deras häckningsplatser, säger Erik Häggsgård, chef för teknik och planering på Kraftringen, till SVT.

Ämnen i artikeln

Skåne
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt