Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-20 16:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ema-mojlig-koppling-mellan-astras-vaccin-och-blodrubbningar/

Sverige

EMA: Möjlig koppling mellan Astras vaccin och blodrubbningar

01:29. Ett allvarligt tillstånd av koagulationsrubbnig ska listas som en mycket ovanlig biverkan på Astra Zenecas vaccin, beslutar EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Nyttan med vaccinet överstiger fortsatt riskerna, enligt myndigheten.

Ett allvarligt tillstånd av koagulationsrubbnig ska listas som en mycket ovanlig biverkan på Astra Zenecas vaccin, beslutar EU:s läkemedelsmyndighet EMA.

– Risken att dö av covid-19 är betydligt större än risken för att dö av den här biverkan, säger EMA:s chef Emer Cooke på en pressträff.

Beskedet innebär inga omedelbara förändringar för vaccineringen i Sverige. Ett eventuellt nytt beslut från Folkhälsomyndigheten kommer troligt i nästa vecka.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA säger att de hittat en möjlig koppling mellan vaccinet och den misstänkta biverkan.

Fram till 22 mars har EMA granskat 86 fall av koagulationsrubbningen. 18 av dessa har avlidit. De drabbade har fått många mindre blodproppar, ofta i hjärnan, låga nivåer av blodplättar och ibland inre blödningar. Symtomen har kommit upp till två veckor efter första dosen.

EMA ger inga restriktioner för hur vaccinet ska användas och bedömer fortsatt att nyttan med vaccinet överstiger riskerna.

– Vår säkerhetskommitté har bekräftat att nyttan med Astra Zenecas vaccin i stort överväger riskerna, säger EMA:s chef Emer Cooke på en pressträff.

Koagulationsrubbningen ska listas som en mycket ovanlig biverkan på vaccinet. EMA:s säkerhetskommitté PRAC har listat ett antal symtom som sjukvårdspersonal och de som vaccineras ska vara uppmärksamma på. Det handlar bland annat om andningssvårigheter, bröstsmärtor, svullnad i benen och små blödningar under huden.

– Det här är inte oväntat. Vi rullar ut vaccinet i väldigt stor skala och vi kommer se att olika händelser inträffar. Vissa av dem är av slump och vissa av dem kan möjligen vara en effekt av vaccinet, säger PRAC:s ordförande Sabine Strauss.

Kvinnor under 60 år är överrepresenterade bland de som drabbats. Men underlaget är inte tillräckligt för att dra några slutsatser om riskfaktorer som ålder och kön, förklarar Sabine Strauss. Bland annat har fler kvinnor vaccinerats generellt i EU.

P-piller eller graviditet, som både ökar risken för blodproppar, bidrar inte till ökad risk att drabbas av biverkningen från vaccinet, enligt PRAC.

– Vår bedömning är att det är ett helt annat tillstånd och att ätande av p-piller eller graviditet inte är en riskfaktor, säger Sabine Strauss.

I Sverige används Astra Zenecas vaccin endast för personer över 65 år. Folkhälsomyndigheten ska nu se över EMA:s senaste slutsatser och göra en ny bedömning om hur vaccinet ska användas i Sverige.

Två fall av den misstänkta biverkan har bekräftats i Sverige. Ett rör en kvinna i 30-årsåldern och det andra en 60-årig kvinna. En av dem har dött.

Folkhälsomyndigheten ska se över närmre vad EMA har kommit fram till och återkomma i ärendet. Ett nytt beslut kommer troligast i nästa vecka.

– Vi har möten imorgon med den europeiska smittskyddsmyndigheten och våra nordiska kollegor, vi vill se vad det kommer från dem, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Läkemedelsverket står bakom bedömningen att nyttan med vaccinet överstiger riskerna i stort. Hur nytta-riskbalansen är för yngre kvinnor specifikt har myndigheten inte tagit ställning till.

Vissa länder har fått fler fall av biverkan än andra, sett till befolkningsmängd. Varför det är så är inte klart.

– Vi tror ju att det krävs något mer för att få det här, att det finns något hos de här individerna som gör att de utvecklar reaktionen. Det skulle också kunna förklara att det blir en anhopning i vissa länder, säger Sofia Bosdotter Enroth, klinikutredare på Läkemedelsverket.

Ämnen i artikeln

Vaccination
Astra Zeneca
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt