Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-26 16:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/en-av-tre-har-inte-tagit-tredje-dosen-risk-att-man-underskattar-smittan/

SVERIGE

En av tre har inte tagit tredje dosen: ”Risk att man underskattar smittan”

I Stockholmsförorten Rinkeby har regionen gjort särskilda insatser för att nå ut med vaccin.
I Stockholmsförorten Rinkeby har regionen gjort särskilda insatser för att nå ut med vaccin. Foto: Beatrice Lundborg

Intresset för vaccin mot covid-19 har minskat drastiskt sedan restriktionerna slopades. En tredjedel av alla vuxna har ännu inte tagit dos tre.

– Det finns en risk att man underskattar smittan och de varianter som dominerar nu, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi.

88 procent av alla vuxna svenskar har tagit minst en dos vaccin mot covid-19, motsvarande siffra för de som tagit dos tre är 64 procent.

Viljan att ta en påfyllnadsdos tycks vara särskilt låg i storstadsregionerna – som även ligger i botten när det gäller hur många som tagit sina första sprutor.

Joakim Dillner är professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet. Han ser en risk i att många verkar underskatta de coronavarianter som nu dominerar i samhället – och därför struntar i att ta dos tre.

– Virusvarianterna som cirkulerar nu är mildare än de vi hade i fjol, men det beror på att vi har en så hög vaccinationstäckning. Om skyddet minskar kommer smittan att bli allvarligare igen, säger han.

Dödligheten i covid-19 är numera låg både i Europa och i Sverige, och eftersom väldigt många smittades i vintras finns en immunitet bland befolkningen – som dock riskerar att klinga av om man inte tar en påfyllnadsdos.

– En naturlig infektion ger normalt ungefär lika bra skydd som en vaccindos, men eftersom vi haft ett skifte av virusvarianter kan skyddet vara sämre. Att ta en påfyllnadsdos inom 3-6 månader är en rimlig intervall, säger han.

Även Folkhälsomyndigheten understryker vikten av fortsatt vaccinering i beredskapsplanen för smittspridningen av covid-19 under 2022.

I helgen avslutade Region Stockholm den insats som genomförts för att nå ut med vaccin mot covid-19 i områden där få tagit sina doser. Med kampanjer och rullande vaccinationsmottagningar har regionen varit i bland annat Järva, Botkyrka och Södertälje.

Region Stockholms vaccinationssamordnare Magnus Thyberg säger att vaccineringen med dos tre är mer utdragen jämfört med dos ett och två.
Region Stockholms vaccinationssamordnare Magnus Thyberg säger att vaccineringen med dos tre är mer utdragen jämfört med dos ett och två. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Trots de riktade insatserna är skillnaderna stora bland huvudstadsregionens kommuner och stadsdelar. I Rinkeby-Kista och Skärholmen är fortfarande över 30 procent av alla vuxna helt ovaccinerade mot covid-19, jämfört med de stockholmskommuner som nått högst, Vaxholm och Täby med runt 90 procent vaccinerade. Gällande den tredje påfyllnadsdosen är skillnaderna ännu större.

– Det känns som att den här vaccinationsomgången är mer utdragen än de tidigare, man har inte lika bråttom. Vi har lärt oss att det finns områden i regionen som släpar efter och där det tar längre tid innan man följer rekommendationerna, säger Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i Region Stockholm.

Botkyrka är den kommun i Sverige som har lägst andel vaccinerade med tre sprutor, bara 43 procent har tagit en påfyllnadsdos och i flera delar av Stockholm är vaccinationstäckningen med dos tre under 50 procent. Magnus Thyberg ser likt Joakim Dillner en risk med att viruset underskattas.

– Man kanske inte känner den oron som man gjort tidigare, då är det viktigt att komma ihåg att det är vaccinationstäckningen som skyddar vården från att bli överbelastad, säger han.

I Västra Götaland har omkring 60 procent av den vuxna befolkningen tagit tre vaccindoser och bland de yngre åldersgrupperna är siffran betydligt lägre. Regionens vaccinationssamordnare Kristine Rygge är trots det hoppfull om att flera ska fortsätta vaccinera sig.

– Vi har en god täckning bland de äldsta och det är det viktigaste. De senaste veckorna har haft ett uppsving när det gäller unga som tar både dos ett, två och tre. Det visar hur viktigt det är att vi fortsätter göra vårt yttersta för att nå ut till så många som möjligt.

Läs mer:

FHM:s nya plan – då kan restriktioner bli aktuella igen

Ämnen i artikeln

Skåne
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt