Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-06 00:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/en-av-tre-sjukskrivna-nar-omsorgspersonal-fick-astra-zenecas-vaccin/

Sverige

En av tre sjukskrivna när omsorgspersonal fick Astra Zenecas vaccin

Covid-19-vaccin från Astra Zeneca.
Covid-19-vaccin från Astra Zeneca. Foto: Johan Nilsson/TT

Nästan en tredjedel av vård- och omsorgspersonalen i Mariestads kommun blev sjukskriven sedan anställda fått Astra Zenecas vaccin mot covid-19, rapporterar P4 Skaraborg.

Flera kommuner i Skaraborg har haft problem med bemanningen sedan anställda vaccinerats mot covid-19 och sjukskrivits för biverkningar av vaccinet, rapporterar P4 Skaraborg.

I Mariestads kommun sjukskrev sig 30 procent av anställda inom vård och omsorg samtidigt.

– Vi var inte förberedda på att det skulle vara den här omfattningen på det, det kan jag säga ärligt så vi har fått ringa in personer som var lediga under helgen för att arbeta och fylla upp de luckorna, säger Malin Wihlborg, vård- och omsorgschef Mariestads kommun, till radion.

Bland de vanliga biverkningarna finns feber och huvudvärk, som dock brukar vara snabbt övergående.

Enligt Malin Wihlborg gav det vaccin som tidigare använts för att vaccinera äldre personer i kommunen inte biverkningar i samma utsträckning som Astra Zenecas vaccin. Det vaccin som har getts till brukare inom äldreomsorgen i Mariestad är framställt av en annan producent.

Läs DN:s nyheter från Västsverige.

Ämnen i artikeln

Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt