Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 19:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/en-gripen-vid-paludans-manifestation-i-boras/

SVERIGE

En gripen vid Paludans manifestation i Borås

300-400 personer demonstrerar mot Rasmus Paludan i Borås på torsdagen. En person är gripen, misstänkt för försök till misshandel.
300-400 personer demonstrerar mot Rasmus Paludan i Borås på torsdagen. En person är gripen, misstänkt för försök till misshandel. Foto: Nicklas Thegerström

Åtta personer har omhändertagits och en gripits i samband med den danske högerextremisten Rasmus Paludans manifestation i Borås, uppger polisen.

Tre män kastade sig i Viskan och simmade över ån för att försöka komma åt Paludan, varav en av dem kastade en sten som missade Paludan men träffade en polis.

Mellan 300 och 400 personer samlades på torsdagen för att protestera mot den högerextrema danska politikern Rasmus Paludans manifestation i Borås.

Polisen hade placerat Paludan i stadsparken på andra sidan ån Viskan räknat från Sandwalls Plats i centrala Borås. Enligt DN:s utsände i Borås har Rasmus Paludan tänt eld på åtminstone fyra koraner.

Ett antal motdemonstranter har gjort försök att ta sig över vattnet och fram till Ramus Paludan. Åtta personer har omhändertagits, några för att ha försökt simma över ån.

– De har omhändertagits enligt polislagens 13:e paragraf, som handlar om störande av allmän ordning, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisregion Väst.

En man i 50-årsåldern har gripits misstänkt för misshandel efter att ha kastat en sten i ryggen på en man. Han är även misstänkt för våld mot tjänsteman efter att ha kastat sten mot en polis, stenen träffade polisen på armen. Utöver det misstänks han för försök till våld mot tjänsteman efter att ha kastat sten mot en polis som duckade och inte träffades.

Paludan hade tillstånd att demonstrera i Borås till klockan 16, varvid han packade han ihop – och då lämnade även de kvarvarande protesterande Sandwalls Plats.

En av alla närvarande så kallade dialogpoliser, med uppgift att bidra till lugn och samtala med människor, var Nadim Ghezali, kommunpolis i Borås och känd debattör. Han sa att det fanns skäl att vara tillfreds med hur allt förlöpte.

Kommunpolisen Nadim Ghezali var en av många så kallade dialogpoliser som försökte lugna stämningarna vid ån Viskan i Borås.
Kommunpolisen Nadim Ghezali var en av många så kallade dialogpoliser som försökte lugna stämningarna vid ån Viskan i Borås. Foto: Nicklas Thegerström

Tillsammans med kommunen, moskéer, föreningar och skolor har polisen de senaste veckorna jobbat intensivt med information för att dämpa känslorna.

– Alla som kan spela en roll har gjort det, och jag tycker vi såg en effekt av det i dag, säger Ghezali.

DN överhörde hur Ghezali talade med en äldre muslimsk man att i sin tur uppmana människor att börja gå hem efter att Paludan bränt den första koranen, vilket mannen gjorde, om och om igen, och till del lyckades.

– Ja, jag ville peppa honom lite, säger Ghezali.

Ån Viskan kom att fungera som en slags vallgrav mellan Paludan och motdemonstranterna. Trots att tre män kunde simma över där en av dem också kastade sten som missade Paludan men träffade en polis, menar Ghezali att man hade situationen under kontroll

Paludan har fått tillstånd för ytterligare en manifestation senare på torsdagen, i Trollhättan.

– Vi har planerat den här insatsen och har de resurser som vi anser att vi behöver, säger Anna Göransson.

Utöver de åtta omhändertagna har även två–tre personer omhändertagits i samband med Paludans koranbränning på Frölunda Torg i Göteborg tidigare på dagen.

Läs mer: Första åtalet efter påskupploppen

Läs DN:s nyheter från Västsverige.

Ämnen i artikeln

Borås
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt