Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-28 17:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/en-slappt-efter-storbraket-i-lund/

SVERIGE

En släppt efter storbråket i Lund

Foto: TT

En 22-årig man som suttit anhållen efter det våldsamma storbråket i Lund i måndags har släppts på fri fot. Inga personer sitter nu frihetsberövade i ärendet.

TT Text

Mannen var anhållen som misstänkt för olaga hot och misshandel i närheten av centralstationen i Lund.

– Det greps en person i går som släpptes i dag, och som inte längre är misstänkt för brott, säger Ann-Louise Kämpe, polisområdeschef för södra Skåne, till TT.

– Det är inga som gripits i ärendet under dagen, och ingen som är frihetsberövad sedan tidigare, tillägger hon.

Enligt polisen handlar det om ett bråk mellan två familjer, som blossade upp på tre olika platser i staden, först i stadsdelen Linero, sedan vid stationen och därefter på sjukhusområdet. Totalt ska mellan 50 och 60 personer ha varit inblandade och 8 personer fick uppsöka sjukhus.

– Vi ser att det finns kopplingar till släktbaserade kriminella nätverk, men i nuläget är det för tidigt att säga i vilken omfattning, säger Kämpe.

Polisen har under onsdagen haft möte med den politiska ledningen i Lund för att få en gemensam lägesbild. De har också hållit ett stort antal förhör med vittnen och inblandade i bråken.

– Vi har en allvarlig händelse som är ovanlig och vi jobbar med flera olika inriktningar. Utredningen är omfattande, men vi har bra med vittnesuppgifter, filmer och bilder, och med hjälp av det kan vi ta oss framåt, säger Kämpe.

Har ni fått in några avgörande uppgifter under dagen?

– Det är inga detaljer vi kan gå ut med i nuläget.

Vad som utlöste bråket, orsak och motiv är också för tidigt att säga, och i nuläget ingenting Kämpe vill gå in på med hänsyn till förundersökningssekretess.

Polisen i Lund har fått förstärkning från andra polisområden i polisregion Syd.

Ämnen i artikeln

Lund
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt