Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-11 20:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/eon-far-bota-280-000-for-forstorda-fornlamningar/

SVERIGE

Eon får böta 280 000 för förstörda fornlämningar

Eon Energidistribution AB måste betala sammanlagt 284 400 kronor till länsstyrelsen i Kalmar och staten efter att ha förstört fornlämningar i samband med kabelgrävningar, rapporterar SVT Småland.

TT Text

Det var i april 2021 som företaget genomförde kabelgrävning på norra Öland. Det visade sig dock att de hade grävt rakt igenom fossila åkrar och det som varit grunden till ett stort järnåldershus.

Nu måste Eon betala 209 400 kronor i skadestånd till länsstyrelsen och 75 000 kronor i företagsböter till staten.

Ämnen i artikeln

Eon
Kalmar
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt