Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-05 16:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/estonia-utredare-ska-soka-foremal-pa-havsbotten/

SVERIGE

Estonia-utredare ska söka föremål på havsbotten

Denna bild från ekolodsmätningar av Stockholms universitets forskningsfartyg Electra visar hur Estonia ligger nästan upp och ner i en slänt på havsbotten. Det som syns är fartygets babordssida och stora delar av undervattenskrovet. Akterpartiet ligger högst (rödfärgat till vänster) och fören lägst (till höger), en höjdskillnad på cirka 25 meter.
Denna bild från ekolodsmätningar av Stockholms universitets forskningsfartyg Electra visar hur Estonia ligger nästan upp och ner i en slänt på havsbotten. Det som syns är fartygets babordssida och stora delar av undervattenskrovet. Akterpartiet ligger högst (rödfärgat till vänster) och fören lägst (till höger), en höjdskillnad på cirka 25 meter. Foto: Martin Jakobsson/Stockholms Universitet

TALLIN. När passagerarfärjan Estonia sjönk så slog fartygets mittsektion i ett bergsparti på havsbotten, vilket kan ha orsakat hålet i Estonias skrov. Men samtidigt väcker sommarens undersökningar av vraket nya frågor. Nästa steg blir att leta på botten efter metallföremål som lossnat från färjan under dess sista timme.

Det säger Rene Arikas, ordförande för undersökningarna i en DN-intervju.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in