Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-28 14:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/estonia-utredare-ska-soka-foremal-pa-havsbotten/

SVERIGE

Estonia-utredare ska söka föremål på havsbotten

Denna bild från ekolodsmätningar av Stockholms universitets forskningsfartyg Electra visar hur Estonia ligger nästan upp och ner i en slänt på havsbotten. Det som syns är fartygets babordssida och stora delar av undervattenskrovet. Akterpartiet ligger högst (rödfärgat till vänster) och fören lägst (till höger), en höjdskillnad på cirka 25 meter.
Foto: Martin Jakobsson/Stockholms Universitet

TALLIN. När passagerarfärjan Estonia sjönk så slog fartygets mittsektion i ett bergsparti på havsbotten, vilket kan ha orsakat hålet i Estonias skrov. Men samtidigt väcker sommarens undersökningar av vraket nya frågor. Nästa steg blir att leta på botten efter metallföremål som lossnat från färjan under dess sista timme.

Det säger Rene Arikas, ordförande för undersökningarna i en DN-intervju.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.