Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-20 22:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/eu-kan-kopa-coronavaccin-med-amne-fran-pandemrix/

Sverige

EU kan köpa coronavaccin med ämne från Pandemrix

Pandemrix-vaccin under leverans oktober 2009.
Pandemrix-vaccin under leverans oktober 2009. Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix

EU har tecknat avtal om att köpa ett vaccin mot covid-19 som innehåller en komponent som också ingick i Pandemrix, det vaccin som ökade risken för narkolepsi. Sverige har ännu inte beslutat om man kommer att köpa in vaccinet.

Förra veckan tecknade EU-kommissionen avtal med Sanofi och GSK om en möjlighet att köpa upp till 300 miljoner doser av företagens vaccin mot covid-19. I vaccinet ingår samma adjuvans, ett ämne som stimulerar immunförsvaret, som fanns i Pandemrix. Vaccin användes mot svininfluensan 2009 och har i efterhand kopplats till en ökad risk för narkolepsi hos barn och unga. Exakt varför vaccinet ökade risken för narkolepsi vet man fortfarande inte. I början misstänktes den adjuvans som användes, men nu tror forskarna snarare att vaccinet innehöll mer virusprotein än andra pandemivaccin. Pandemrix används inte längre.

Sverige har ännu inte beslutat om man kommer att hoppa på avtalet.

– Det här är ett så kallat opt-in-avtal. Vi behöver inte bestämma nu om vi vill köpa ett antal doser eller bestämma om vi över huvud taget ska köpa något. Vi har några månader på oss att analysera avtalet, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Vaccinet är, liksom alla andra vaccin mot covid-19, under utveckling. Lena Hallengren påpekar att Sverige bara kommer att använda vaccin som i kliniska studier visar sig vara effektiva och säkra och som blir godkända av EU:s läkemedelsmyndighet, EMA. EMA har tidigare sagt att det kommer att ställas samma höga krav på vaccin mot covid-19 som på andra vaccin.

– Men Sverige har egna erfarenheter av Pandemrix. Därför vill vi följa detta särskilt noga, vi vill att svenska folket ska känna sig trygga med alla de olika vaccin som Sverige kommer att ha, för vi hoppas att det kommer att finnas flera som klarar ett godkännande, säger Lena Hallengren.

– Samtidigt kan det vara just det vaccin som har det allra bästa skyddsnivån för riskgrupper eller för gruppen äldre. Då är det viktigt att vi har det vaccinet, men kanske just bara för den målgruppen. Varje vaccin ska användas för de grupper eller den del av befolkningen där det fyller den största funktionen och syftet, säger hon.

Lena Hallengren påpekar att ett godkännande främst är en medicinsk fråga, men att det utöver ett EU-godkännande också finns en möjlighet att vaccinet granskas av Läkemedelsverket.

– Det här kan vara ett exempel på att det är viktigt att vi som land också tittar på det ur ett svenskt perspektiv. Frågan om Pandemrix och narkolepsi är specifikt svensk, det kanske inte är en fråga som uppmärksammas i andra länder, säger hon.

Läkemedelsverket får också ytterligare fem miljoner kronor för säkerhetsuppföljning av vaccin och läkemedel mot covid-19.

– Jag vill verkligen understryka att det inte handlar om att vi tar några chanser eller risker. Men även om man har gjort allt det man kan innan i form av kliniska prövningar och godkännanden så är det också viktigt att man har en nationell säkerhetsövervakning, säger hon.

Sedan tidigare har EU-kommissionen ett avtal med Astra Zeneca och det pågår förhandlingar med fler vaccintillverkare.

Företagen Sanofi och GSK samarbetar om ett så kallat proteinbaserat vaccin mot covid-19, där GSK bidrar med adjuvans. Vaccinet har nyligen börjat testas på människor och företagen planerar att starta den stora fas 3-studien i slutet av året. Om vaccinet visar sig vara säkert och effektivt kan det finnas tillgängligt under andra halvåret 2021.

DN har sökt GSK för en kommentar.

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt