Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 14:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/eu-kommissionar-maste-skynda-innan-sverige-tar-over/

SVENSK POLITIK

EU-kommissionär: Måste skynda innan Sverige tar över

EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmerman.
Foto: Christophe Gateau/TT

EU:s klimatkommissionär skyndar på klimatförhandlingarna inför Sveriges ordförandeskap i EU.

– Det finns en oro att den nya regeringen, med stöd av SD, inte kan ro förhandlingarna i hamn, säger EU-ledamoten Heléne Fritzon (S).

Tidigt på tisdagsmorgonen mötte Frans Timmermans, EU-kommissionens förste vice ordförande, den socialdemokratiska partigruppen i parlamentet. Budskapet var tydligt.

– Det finns en stark oro för vad som kommer att hända med klimatambitionerna när det är den svenska regeringen som stöder sig på SD, som ska leda förhandlingarna, säger Heléne Fritzon.

Frans Timmermans är socialdemokrat från Nederländerna, men också särskild klimatkommissionär med ansvar för det paket av åtgärder som till en början kallades Green deal, och som nu har resulterat i lagförslagspaketet Fit for 55. Paketet innehåller 14 lagförslag, varav ett par är färdigförhandlade och andra är nära en lösning. Bland annat handlar det om EU:s system för handel med utsläppsrätter, ETS.

– Det var en uppmaning till alla oss som sitter i förhandlingarna att vi måste öka takten i förhandlingsarbetet, eftersom man inte litar på det tillträdande ordförandeskapslandets klimatambitioner, säger Heléne Fritzon.

Vid årsskiftet tar Sverige över ordförandeklubban, och kommer bland annat att ansvara för att medla mellan olika parter och för att föra klimatförhandlingarna i hamn.

– Alla de här lagförslagen är länkade till varandra. De är en del i att klara både Parisavtalet och den klimatlag som EU har fattat beslut om. Då behöver vi konkreta verktyg, och det är de vi förhandlar nu, säger Fritzon.

Efter de nya uppgifterna om SD:s inflytande också över EU-frågorna ska S-ledamoten Heléne Fritzon på tisdag eftermiddag kräva svar från EU-minister Jessika Roswall som är på besök i Strasbourg.

– De nya beskeden är alarmerande. Man är inte öppen med vad regeringsarbetet bygger på. Vi lever ju i en demokrati och det är oerhört viktigt att medborgarna vet vad som gäller, säger Fritzon.

Hon fortsätter:

– Jag vill ha ett tydligt besked av EU-ministern vad som gäller i de EU-relaterade frågorna som det svenska ordförandeskapet ska svara för. Ska det ske en överprövning av SD i klimatpolitiken och EU-politiken, då bromsar vi allt det arbetet, det är ingen tvekan om det, säger hon.

Heléne Fritzon.
Foto: Patrik Österberg/TT

Heléne Fritzon förklarar att hon de senaste veckorna har mötts av många frågor om Sveriges nya klimatpolitik av kollegor i EU-parlamentet.

– De ser ju här nere hur SD röstar i alla frågor som rör miljö och klimat. Flera i den gruppen är klimatförnekare, det är tydligt, säger hon.

Och påminner om tidigare besked från Johan Pehrson, i förra veckans EU-debatt i riksdagen, då L-ledaren försäkrade att SD-samarbetet inte rör EU-området.

– Ulf Kristersson har dessutom lovat att SD inte ska få inflytande över utrikespolitiken eller ingå i samordningen av EU-politiken. Det är två brutna löften, säger Heléne Fritzon.

Enligt Sveriges EU-minister Jessika Roswall (M) utgörs skillnaden i den nya regeringens politik på miljöområdet framför allt av att man enligt henne inte behandlar klimat, energi och miljö som tre separata frågor. SD:s inflytande i Sveriges EU-politik består av att regeringen samordnar och förhandlar med partiet när det gäller EU-ärenden som berör samarbetsprojekten i Tidöavtalet.

”EU är vår viktigaste klimatpolitiska plattform. Vi ska nå våra klimatmål genom en politik som gör rätt saker och genom en politik som bygger på forskning och vetenskap, som skapar förutsättningar för både hushåll och företag att ställa om.”, skriver hon i ett mejl till DN.

Enligt Jessika Roswall är Fit for 55-paketet fortsatt en prioriterad fråga.

”Vad som eventuellt sagts på ett socialdemokratiskt gruppmöte lägger jag inte särskilt stor vikt vid. De senaste dagarna har jag haft flera möten i Strasbourg med Europaparlamentets företrädare och samtliga har höga förväntningar på vårt ordförandeskap. Att slutförhandla Fit for 55-paketet är en prioriterad fråga för regeringen och det budskapet har jag förmedlat, även till Heléne Fritzon.”, skriver hon vidare.

Läs mer: Klimatministern: ”Svåra förutsättningar att nå klimatmålen till 2030”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt