Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-26 16:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ewa-stenberg-brak-om-restriktionerna-gor-sjukvarden-till-stor-valfraga/

SVENSK POLITIK | KOMMENTAR

Ewa Stenberg: Bråk om restriktionerna gör sjukvården till stor valfråga

Bild 1 av 2 Magdalena Andersson i sin första partiledardebatt i riksdagen.
Foto: Anders Wiklund/TT
Bild 2 av 2 Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.
Foto: Anders Wiklund/TT

Under de tre första vågorna av covid-19 var oppositionen lågmäld. Nu ökar kritiken mot restriktionerna.

Det kan utveckla sig till ett rejält politiskt vårdbråk i valrörelsen. Hur ska sjukvården anpassas till att covid-19 är här för att stanna?

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson valde att ägna hela sitt anförande under valårets första partiledardebatt åt att kritisera regeringens nya smittskyddsrestriktioner.

De begränsar bland annat allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus. Restauranger förbjuds också att ha öppet efter klockan 23

Jimmie Åkesson pekade på att det för närvarande inte finns någon överbeläggning i intensivvården, och att det bara är en fjärdedel så många covid-patienter på sjukhuset nu som det var för ett år sedan.

Sverigedemokraterna KU-anmäler nu regeringen för hanteringen av coronakrisen. Men en sådan anmälan kommer inte att ändra något under denna smittovåg.

Det kan däremot Liberalernas krav från i tisdags göra. Nyamko Sabuni vill att riksdagen ska vägra att förlänga regeringens pandemilag, som löper ut det kommande månadsskiftet.

Centern har tidigare varit kritisk mot restriktionerna liksom flera politiska ungdomsförbund. Muf:s ordförande Matilda Ekeblad kallar regeringens användning av pandemilagen för ”maktmissbruk” och vill att hennes moderparti agerar.

Hennes partiledare Ulf Kristersson vill dock inte ge besked om hur. Han sade under en paus i partiledardebatten att Moderaterna inte vill stoppa pandemilagen helt, det skulle göra det omöjligt att kräva covidpass. Och hårdare krav på sådana är Moderaternas starkaste krav.

Statsminister Magdalena Andersson anser att oppositionen ställer fel fråga i sin kritik mot restriktionerna. Frågan är inte om regeringen gör för mycket utan om man behöver göra mer, sade hon på en pressträff efter debatten.

Restriktionerna behövs enligt regeringen för att sjukvården inte ska bryta samman under trycket av den nya virusvarianten omikron. De behövs också för att skydda viktiga samhällsfunktioner som vården, polisen och försvaret från en sjukskrivningsvåg som kan hota deras verksamhet.

Å andra sidan är ingrepp i demokratiska rättigheter, som att samlas till möten, exceptionella åtgärder. I synnerhet under ett valår.

Det verkar sannolikt att regeringen får igenom en ny pandemilag trots kritiken, men den ändras kanske på vissa punkter.

Skulle sjukvården verkligen börja bryta ihop är det svårt att se att oppositionen skulle hindra regeringen från att ingripa.

Däremot blir sannolikt den nya politiska konflikten en övergång till en större och längre strid om hur svensk sjukvård ska organiseras och hur stor den ska vara i framtiden. Covid-19 verkar ju, likt massvaccinationerna, vara här för att stanna.

Sverige är ett av de EU-länder som har lägst antal vårdplatser på sjukhus, sett till sitt invånarantal. Hur ska det ändras med dagens stora brist på vårdpersonal? Och hur ska vården kunna styras när ansvaret är delat mellan regionerna och staten?

Ämnen i artikeln

Riksdagen

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt