Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 18:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ewa-stenberg-dadgostar-ar-duktig-i-strid-men-kan-hon-sluta-fred/

SVENSK POLITIK | KOMMENTAR

Ewa Stenberg: Dadgostar är duktig i strid, men kan hon sluta fred?

Bild 1 av 2 V-ledaren Nooshi Dagostar.
Foto: Paul Hansen
Bild 2 av 2 Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson har inte lyckats få ihop sitt regeringsunderlag ännu, utan har fått förlängd tid av talmannen för att förhandla med Vänsterpartiet.
Foto: Alexander Mahmoud

Jonas Sjöstedt fick med sig sitt parti på att släppa fram Stefan Löfven genom ett papper som ingen skulle få se. Nu försöker Nooshi Dagostar tvinga fram ett avtal med Magdalena Andersson som alla ska få se.

Men det är ett högt spel.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

”Det Vänsterpartiet söker är stabilitet för Sverige och en stabil regering”, deklarerade Nooshi Dadgostar på tisdagseftermiddagen. Riksdagens talman hade just gett S-ledaren Magdalena Andersson mer tid för att förhandla med Dadgostar om att få bli statsminister.

Vänsterpartiet har beslutat att rösta emot Andersson, om hon inte går dem till mötes och tecknar ett avtal med V om rätt till inflytande, högre pensioner och generösare sjukförsäkring.

Det är ett högt spel, och det vet Vänsterpartiets partistyrelse bättre än de flesta. Den har ju släppt fram en S-ledare till statsministerposten i januari 2019 utan att ha haft något regelrätt avtal.

I Jonas Sjöstedts och Jessica Nordhs bok ”Allt kommer att bli bra” beskrivs beslutet detaljerat. Den dåvarande V-ledaren Sjöstedts linje att släppa fram Löfven (men med ett misstroendehot) röstades först ned i Vänsterns partistyrelse.

”Problemet var att ingen av kritikerna kunde visa på en annan strategi som skulle leda till ett bättre resultat ”, berättar Sjöstedt i boken.

Det grundläggande problemet, som dåvarande Vänsterledaren såg det, var att bara omkring 40 procent av väljarna röstat på rödgröna partier. Riksdagen har alltså en kompakt majoritet till höger.

”Jag tyckte att de som talade om att vi skulle kräva att få delta i ett förändrat avtal genom att kräva inflytande var naiva. Vi skulle bara skjuta sönder vår egen trovärdighet”, skriver Jonas Sjöstedt.

V förhandlade ett varv till med Socialdemokraterna och fick till stånd det Sjöstedt på en pressträff kallade ”ett papper ni aldrig kommer att få se” Där fanns löftena från Löfven antecknade. S-ledaren släpptes sedan fram som statsminister av Vänsterpartiet. Nu försöker Nooshi Dadgostar toppa detta med ett avtal alla ska få se.

Men mandatfördelningen i riksdagen är densamma som den var 2019. Möjligheterna att få igenom vänsterpolitik har inte ökat. Löfven har kunnat styra bara på grund av sin uppgörelse med Centern och tidigare också Liberalerna.

Vänstern försöker nu investera i makt under nästa mandatperiod. Det är begripligt. Men om regeringspartierna går Nooshi Dadgostar hela vägen till mötes riskerar de att skrämma bort Centerpartiet.

I så fall måste det till sensationellt stora opinionsförändringar för att de rödgröna ska ha en chans att få regera efter nästa val. Utan C i vänsterlaget ligger Ulf Kristersson mycket bra till för att få bli statsminister.

Det vill inte Vänsterpartiet. Också Dadgostar behöver Centern. Det talar för att hon snart kan få visa upp en ny sida - att kompromissa.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt