Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 03:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ewa-stenberg-darfor-har-en-svensk-statsminister-inte-rad-att-dissa-trump/

Svensk politik

Ewa Stenberg: Därför har en svensk statsminister inte råd att dissa Trump

Foto: Henrik Montgomery/TT

Det amerikanska presidentvalet är ett ideologiskt ödesval också för Sverige. Trots det har den som vill vara svensk statsminister inte råd att helt döma ut varken Trump eller Biden. Svensk säkerhet är alltför beroende av USA för att göra det.

USA-valet 2020

En demokratisk valseger är en fara för den västerländska civilisationen, anser Sverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson i en DN-intervju.

Sveriges förre statsminister Fredrik Reinfeldt (M) delar hans syn på att det stundar ett ödesval i USA i november. Men sedan går åsikterna helt i sär.

Reinfeldt varnar för ett omval av Donald Trump. Det är inte bara frihandeln som står på spel, utan hela demokratin, sade Reinfeldt nyligen i en annan DN-intervju.

Här går uppenbarligen en viktig vattendelare, mellan Reinfeldt och Karlsson.

Mycket har hänt i Moderaterna sedan Fredrik Reinfeldts tid. Partiet har börjat samarbeta med det parti man tidigare tog så starkt avstånd ifrån.

Men i synen på Donald Trump delar den nuvarande M-ledaren Ulf Kristersson i grunden Reinfeldts syn. Stora värden står på spel för Sverige och det är Trump som hotar dem.

M-ledaren sade i en Aktuellt-intervju den 31 augusti att väldigt mycket av den politik som president Trump står för är djupt skadlig för USA och för resten av världen .

Likt de flesta riksdagsledamöter som DN pratat med hoppas Kristersson att demokraten Joe Biden väljs i november.

Läs mer: Biden favorit bland riksdagspartierna

Ulf Kristersson kan ha bränt en bro till USA där i tevestudion, om rapporten nått Vita huset.  Blir Kristersson statsminister efter nästa val riskerar han en sämre relation med Trump om det inte blir något maktskifte i Vita huset 2021.

Statsminister Stefan Löfven (S) var i Vita huset 2018. Han hörs sällan kritisera Donald Trump. Han kritiserade däremot EU:s tidigare ordförande Donald Tusk offentligt för Tusk gått till hård attack på Trump på Twitter. Det skedde efter beskedet att USA lämnar kärnavtalet med Iran. ”Jag begriper det inte, det är väl bättre att vi pratar med varandra”, sade Stefan Löfven då.

Donald Trump har fattat en rad beslut och fällt många kommentarer som går emot den världsordning Sverige vill se. USA har till exempel lämnat FN:s klimatavtal, nedrustningsavtal och motarbetat fri handel. Samtidigt är Trump överbefälhavare i det land som är enskilt viktigast för svensk militär säkerhet. Och det är ett samarbete som har fördjupats på senare år.

År 2016 besökte Barack Obamas vicepresident Joe Biden Sverige och sade något som var så nära en offentlig försvarsgaranti som ett militärt alliansfritt land kan komma: ”Låt det inte råda några missförstånd hos herr Putin, eller någon annan, om att detta är okränkbart territorium. Punkt!”

Sedan dess har Trumpadministrationen upprepat löftet. Om Sverige skulle angripas kommer USA att hjälpa till. Sveriges säkerhet är ”av direkt intresse för USA”, förklarade den biträdande statssekreteraren vid USA:s utrikesdepartement Michael Murphy för DN för ett år sedan.

Det militära samarbetet mellan Sverige och USA har utökats och fördjupats under Trumps tid. Också på andra områden finns starka band mellan Sverige och USA som överlevt maktskiftet.

Donald Trump liknar ingen annan amerikansk president med sitt vårdslösa förhållande till sanningen och sin motvilja mot internationella regelverk. Svenska politiker kan naturligtvis inte tiga om vilken väg han väljer. Men internationellt samarbete mellan länder tecknas inte med politiska partier. De är tänkta att överleva val, kanske till och med när insatserna är så höga som i det amerikanska.

Läs mer: Mattias Karlsson hoppas på Trump i USA-valet

Ämnen i artikeln

Joe Biden
Donald Trump
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt