Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-16 09:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ewa-stenberg-det-har-kan-sverige-lara-av-kaoset-i-washington/

Svensk politik

Ewa Stenberg: Det här kan Sverige lära av kaoset i Washington

Foto: John Nacion/TT

KOMMENTAR. Den amerikanska kongressen stormades efter uppmaningar från presidenten, i hans kamp för att upphäva ett demokratiskt valresultat. Det är en scen få kan föreställa sig motsvarigheten till i Stockholm. Ändå finns det viktiga lärdomar att dra för svensk politik.

1 Demokratin är skör och måste försvaras.

Efter murens fall stod demokratin länge stadig i stora delar av världen. Många kände att den höll för vilka påfrestningar som helst. Valsystemet var stabilt, fria medier, rättsväsendets oberoende, yttrande- och religionsfriheten självklar.

Detta är på väg att ändras. Institutionerna som tyckts så stabila kan vackla dramatiskt, även om de amerikanska ser ut att stå pall efter trettondagens chock.

Upploppet vid Kapitolium var en överraskning för polisen, men Donald Trump har i mångt och mycket fortsatt vad han redan har sagt. Han har ifrågasatt USA:s valsystem under en längre tid. Trump har också talat uppskattande om våld mot politiska motståndare.

Redan innan han valdes till president krävde han att hans konkurrent om presidentposten, Hillary Clinton, skulle sättas bakom lås och bom. Han utsåg oberoende medier till folkets fiender. Det vi sett sedan dess är att hans traditionsrika parti också har radikaliserats. Delar av partiet har sedan tappat tron på det demokratiska systemet och på rättstaten.

”Detta är vad ni fått” – ropade Trumps starkaste interna kritiker, senatorn Mitt Romney, till sina partikamrater när de evakuerades från senaten under den pågående stormningen.

Det visade sig finnas en gräns också för andra republikaner.

Vicepresident Mike Pence gick vidare med beslutet att konfirmera valresultatet av Joe Biden till Trumps efterträdare, trots att hans chef eldade på om valfusk.

Kärnan i ett demokratiskt system är att acceptera spelreglerna också när de missgynnar en själv. Det är en läxa från trettondagen i Kapitolium.

Också i Sverige har tonläget höjts och blivit mer kompromisslöst. Men det är mycket långt kvar till USA:s situation.

2 Ord får konsekvenser. Politik i en demokrati är både strid och samverkan. Men det finns en gräns hur högt tonläget kan skruvas upp innan det slår över i våld eller korruption.

Det illustrerade president Trump klart och tydligt under onsdagen. Han kallade sina anhängare till Washington och uppmanade dem att gå mot kongressen. Deras ledare sade att valet har stulits från dem.

Bland de män och kvinnor som med våld tog sig in i Kapitolium fanns flera högerextremister. En man hade en tröja med en dödskalle och texten ”Camp Auschwitz”, flera hade sydstatsflaggor.

Trump har tidigare uppmuntrat en av grupperna vars medlemmar fanns bland ockupanterna, ”Proud Boys”, att vara redo.

Oroligheterna i och kring Kapitolium ledde till att fyra personer miste livet och flera personer skadades. En kvinna som olovligen tagit sig i in parlamentsbyggnaden, sköts och avled senare av sina skador.

Journalister som bevakade kongressen angreps också av Trumpsupportrar. Deras utrustning förstördes. Det är lätt att tänka sig att våldsverkarna hade Trumps ord om fake-news media och folkets fiender i öronen. Den som sprider hat riskerar i förlängningen att sprida våld.

Sverige är långt från detta i dag. Det finns tendenser. Hatbrotten har ökat det senaste decenniet. Säpo varnar för att den våldsbejakande högerextrema ideologin riskerar att gå från något extremt till normalt, och att det kan leda till radikalisering och till våld. Också attityderna mot journalister har hårdnat. På Sverigedemokraternas landsdagar i Lund 2015 fick till exempel alla journalisterna stå hopträngda i en fålla, markerad med rep, trots en stor sal med många lediga sittplatser.

3 Det är riskfyllt för Sverige att överlåta säkerheten till USA.

I praktiken har presidenten i Vita huset länge varit den militära garanten för Europas demokratier. USA är världens starkaste militärmakt och de allierade inom och utom Nato har funnit det bekvämt att luta sig mot.

Under president Trump har Sverige ökat sina försvarssatsningar, och samarbetet med USA har djupnat. Men sådant kan ändras snabbt.  Polariseringen i USA försvinner inte för att det finns ett demokratiskt fastställt valresultat, och ingen vet vilken president som följer på Biden och hans vicepresident Kamala Harris.

Enligt en färsk opinionsmätning av YouGov säger hela 45 procent av republikanerna att de stödjer stormningen av kongressen. Det är inte självklart att demokratins högborg fortsätter vara det på sikt.

Den fria världens röst kan byta tonläge totalt. Det kan ändra det säkerhetspolitiska läget i världen i grunden.

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt