Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-29 18:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ewa-stenberg-nu-far-sossarnas-stora-fixare-lirka-med-mp/

SVENSK POLITIK | KOMMENTAR

Ewa Stenberg: Nu får sossarnas stora fixare lirka med MP

03:06. Stefan Löfvens tredje regering ser likadan ut som hans övergångsregering. DN:s politiska kommentator svarar på frågor om statsministerns nygamla lag.

Stefan Löfvens tredje regering är förvillande lik den som riksdagen avsatte strax före midsommar. Endast landsbygdsministern är borta ur det nya laget. Statsministern valde att inte ersätta Jennie Nilsson, med en särskild baktanke.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

”Vi står här, redo igen!” sade Stefan Löfven (S) till journalisterna där han stod på riksdagstrappan med alla sina ministrar samlade runt sig.

Vartenda ansikte i ministerskaran gick att känna igen från förut. Den enda förändringen jämfört med Löfvens förra regering är att landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) är borta. Hon avgick ju och tog tillbaka sin riksdagsplats för en dryg vecka sedan, för att kunna säkra en S-röst i eventuella statsministeromröstningar.

Nilsson ersätts inte. Näringsminister Ibrahim Baylan (S) tar i stället över jordbruks-, skogs- och landsbygdsfrågorna.

Det är ingen nödlösning, utan statsministern har en tydlig avsikt med att ge Ibrahim Baylan en tjockare portfölj.

Han är nämligen den här regeringens stora fixare. Baylan får ofta nysta upp de svåraste härvorna och gjuta olja på vågorna i interna konflikter, både i regeringen och inom socialdemokratin.

Det var till exempel han som under sin tid som energiminister i juni 2016 lyckades sy ihop en bred överenskommelse om kärnkraft och annat där både Moderaterna, Socialdemokraterna, Centern, Kristdemokraterna och Miljöpartiet var med. Efter det arbetade Ibrahim Baylan nära statsministern som samordningsminister, vilket i praktiken handlade om att lösa svåra konflikter mellan olika departement och mellan de båda regertingspartierna. Han blev näringsminister efter det senaste valet, men har fortsatt att vara den informelle strategen och problemlösaren.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Näringsminister Ibrahim Baylan (S). Foto: Elin Åberg

Nu förväntas Ibrahim Baylan lösa den svåra konflikten mellan Centerpartiet och Miljöpartiet om strandskyddet och skogspolitiken. Det är frågor som miljöminister Per Bolund formellt hanterar, men som förstås har stor betydelse för näringsministern med sitt ansvar för skogsnäringen och landsbygden. Miljöpartiet vill absolut inte avreglera strandskyddet eller ge skogsägarna större makt över skogens naturvärden. Men just detta har Socialdemokraternas Stefan Löfven lovat Centerpartiets Annie Lööf. Det var ett vilkor för att Centern skulle släppa fram den nya rödgröna regeringen i veckans statsministeromröstning.

Ibrahim Baylans förmåga att hitta lösningar kommer att prövas hårt i höst. Lyckas han inte få Miljöpartiet att ändra sig har Centern sagt att partiet inte kommer att hjälpa regeringen att få sin budget genom riksdagen. Och Stefan Löfven har i sin tur sagt att han ska avgå om budgeten faller.

Vill statsministern förnya och få in mer energi i regeringen före dess har han en chans tidigt i höst när riksdagen öppnar igen. Då ska han också presentera sin regeringsförklaring med huvuddragen i den politik regeringspartierna vill visa väljarna i den kommande valrörelsen.

Löfven har sagt att han kommer att prioritera jobb, trygghet, klimat och välfärd.

Det kan alltså bli en dramatisk höst - i synnerhet som problemen inte begränsar sig till att ena de båda regeringspartierna om skogar och stränder. Om regeringen ska få budgeten genom riksdagen måste de ha Vänsterpartiets stöd också, men Centern har ett absolut krav på att regeringen inte får förhandla med Vänsterpartiet.

Det kommer inte att bli långtråkigt för de nya ministrarna.

Läs mer:

Stefan Löfven presenterar ny regering – följ DN:s direktrapportering

Inga nya ministrar i regeringsbildningen

Susanne Nyström: Bra spelat, Ulf Kristersson!

Interna kravet i S: Visa ryggrad och offensiva reformer

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt