Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-16 21:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/experter-om-sakerhetsbristerna-ingen-har-ryggen-fri/

SVERIGE

Experter om säkerhetsbristerna: ”Ingen har ryggen fri”

Dick Malmlund tidigare polis och säkerhetschef för Svensk handel är kritisk för mot Säpos agerande.
Dick Malmlund tidigare polis och säkerhetschef för Svensk handel är kritisk för mot Säpos agerande. Foto: Christine Olsson/TT

Magdalena Andersson, Regeringskansliet och Säpo. Alla bär ansvar för att en efterlyst kvinna utan uppehållstillstånd kunnat få tillträde till statsministerns bostad, enligt flera säkerhetsexperter.

– Det pågår ett världsmästerskap i att friskriva sig från skuld nu. Ingen har ryggen fri, allra minst Säpo, säger säkerhetsexperten Dick Malmlund.

Säkerheten kring Magdalena Andersson har fått stor uppmärksamhet efter Expressens avslöjande att en efterlyst kvinna gripits i anslutning till statsministerns privata bostad efter att ett städbolag av misstag aktiverat larmet. Kvinnan är i 25-årsåldern och saknar uppehållstillstånd. Hon misstänks inte ha begått något brott.

Att en städare som vistats illegalt i Sverige gått in i Magdalena Anderssons villa tyder på bristande dialog mellan Säpo, Regeringskansliet och kanske med statsministern själv. Det menar flera säkerhetsexperter och personer som haft insyn i säkerhetsskyddet för rikets ledning som DN har talat med.

– Det finns ett tredelat ansvar: Säkerhetspolisen, Regeringskansliet och objektet - den person som ska skyddas. Säkerhetspolisen är en konsult som ska göra säkerhetsbedömningarna och har det yttersta ansvaret, säger Lars Nylén som var chef för rikskriminalen 1996-2004 och sedan generaldirektör för Kriminalvårdsstyrelsen

– Att som i det här fallet ha koll på vem som har tillträde till bostaden är Säkerhetspolisens ansvar. Det ska inte vara så att man inte har koll på vem som går ut och in och att nycklar går vidare, säger Lars Nylén.

Lars Nylén, tidigare chef för rikskriminalen och generaldirektör för Kriminalvårdsstyrelsen.
Lars Nylén, tidigare chef för rikskriminalen och generaldirektör för Kriminalvårdsstyrelsen. Foto: Anders Hellberg

För statsministern och andra ministrar med personskydd är det Regeringskansliets med förvaltningsavdelning som ansvarar för skyddet inom regeringens byggnader. Utanför Regeringskansliet är det Säpos ansvar.

Magdalena Andersson bodde i villan sedan 2011 och i drygt två veckor som statsminister, innan hon flyttade till skyddade statsministerbostaden Sagerska huset. Städerskan som utlöste inbrottslarmet greps i villan tre dygn efter flytten.

– Innan Magdalena Andersson flyttar in i Sagerska och Stefan Löfven flyttat ut, så måste ju Säpo och Regeringskansliet komma överens om vad hon ska ha för skydd i bostaden och säkra den. Det innefattar allt från dörrar och fönster till att kolla upp omgivningen. Säpo och Regeringskansliet måste ju hjälpa statsministern, de borde ha kollat upp städfirman och sett vilka som har tillträde till bostaden, säger Lars Nylén. Han tillägger:

– Men skyddsobjektet har ju också bestämmanderätt, det kan vara besvärligt. Vi har ju haft lägen när ministrar inte velat ha livvakter, säger Lars Nylén.

Statsminister Olof Palme sade till Säpo att han skulle vara hemma kvällen då han gick på bio utan livvaktsskydd och mördades 1986. Utrikesminister Anna Lindh gick med en väninna, men utan livvakter, tre kvarter bort från UD till varuhuset NK där hon knivhöggs till döds 2003.

– I ett land som har fått både en statsminister och en utrikesminister mördad kan inte säkerhetsnivån vara så här låg, säger säkerhetsexperten Dick Malmlund, som tidigare arbetat som polis och varit säkerhetschef för Svensk handel.

Ingen av de inblandade parterna är utan ansvar men bristerna hos Säpo är mest allvarliga, menar han. Säkerhetspolisen har kommenterat händelsen med att det inte ingår i deras uppdrag att kontrollera personer som arbetar hemma hos myndighetens skyddspersoner.

– Om det nu inte är Säpos ansvar är det en skandal i sig. Men är det deras ansvar och de har brustit är det också en skandal. Det går inte att komma runt. Det är oförsvarbart att en okontrollerad firma tas utan att någon reagerar. Ingen får vara så naiv i dag.

Vad händer nu?

– För det första måste man gå i genom hela bostaden för att se att inget är utplacerat, som avlyssningsutrustning eller liknande. En total svepning måste göras, även om kvinnan inte misstänks för något brott, säger Dick Malmlund.

Vilket ansvar har Magdalena Andersson?

– Självklart har hon ett eget ansvar. Men det ska finnas tillräckligt med skyddsnät runt henne. Om hon slarvar måste Säpo finnas där för att täcka upp, säger Dick Malmlund.

Enligt en DN-källa med insyn har säkerhetsmedvetandet på Regeringskansliet – trots de två morden – därefter gått upp och ner under åren ”som en sinuskurva”. När det sker förändringar i regeringen är det Regeringskansliet som ska ge Säpo i uppdrag att se över säkerhetsskyddet för ministrarna.

– Här har det uppenbarligen brustit i kommunikationen, det ska ju vara en dialog hela tiden, säger Lars Nicander som är senior rådgivare vid Försvarshögskolan.

– I samma ögonblick som Magdalena Andersson blir statsminister så ska det genomföras en ny säkerhetsanalys som täcker in alla situationer. Det har ju inte gjorts, eftersom man inte täckt in den privata bostaden: vem har tillträde till hennes hus, hur har det upphandlats, hur har de kontrollerats?, konstaterar Lars Nicander.

Läs mer:

Säpo: Förstår att händelsen väcker frågor

Andersson: ”Även vi som vill göra rätt kan råka ut för oseriösa aktörer ”

Ledare: Larmet hos statsministern vittnar om skrämmande brist på kontroll

Ämnen i artikeln

Säpo
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt