Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-22 21:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/explosion-i-centrala-goteborg/

SVERIGE

Fyra allvarligt skadade efter explosion i centrala Göteborg

01:50. Lars Lidorff vaknade av explosionen i Göteborg – hör honom berätta.

Fyra personer vårdas på intensivvårdsavdelningar med allvarliga skador efter en explosion som orsakade en stor brand i ett våningshus i centrala Göteborg på tisdagsmorgonen.

Orsaken till explosionen är ännu inte utredd, men polisen uppger att de inte ser någon naturlig förklaring till händelsen.

– Det vi tror mest på just nu är att någon har placerat ett föremål som har detonerat, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Larmet inkom strax före klockan 05 på tisdagsmorgonen. Flera vittnen hade hört en kraftig explosion i ett flervåningshus på Övre husargatan i stadsdelen Annedal i centrala Göteborg.

Snart stod det klart att explosionen hade orsakat en större brand och att åtminstone tre trappuppgångar fyllts med rök. Runt 200 personer evakuerades ur fastigheten och fördes till uppsamlingsplatser i närliggande kyrkor. På morgonen öppnades Saronkyrkan, som ligger i samma kvarter som den brandhärjade fastigheten, men när denna fylldes av drabbade människor hänvisades övriga till Annedalskyrkan.

Bild 1 av 6 Räddningstjänsten på plats i Annedal i Göteborg.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 6
Foto: Lars Näslund
Bild 3 av 6
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 4 av 6
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 5 av 6
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 6 av 6
Foto: Tomas Ohlsson

16 personer fördes till sjukhus och av dem hade fyra ådragit sig så allvarliga skador att de lades in på intensivvårdsavdelningar.

– Två av dem kommer att få behandling i tryckkammare på Östra. En av dem är nedsövd och den patient som är nedsövd har också 30-procentiga brännskador, säger Mattias Bjarnegård, jourhavande sjukhusdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Tre av de allvarligt skadade patienterna är kvinnor i 60-, 70-, respektive 80-årsåldern. Den fjärde patienten är en man i 50-årsåldern.

Bjarnegård uppger dock att läget för de fyra är stabilt och att ingen av dem bedöms ha fått livshotande skador.

De tolv patienter som skadades lättare kunde lämna sjukhuset redan på tisdagen.

En boende i fastigheten har uppgett för DN att de inte kommer att släppas in i fastigheten på ”ett par dagar”, eftersom att bygganden inte är säkrad ännu och det vare sig finns el eller vatten i den.

Totalt är 140 lägenheter utrymda efter explosionen och samtliga boende tvingas nu hitta en annan plats att sova på under natten mot onsdagen, uppger fastighetsbolaget Ernst Rosén som äger byggnaden. Vd Linda Pettersson menar att det huvudsakligen är hyresgästernas eget ansvar att ordna ersättningsboende, ofta i samråd med sina försäkringsbolag.

– Men vi har försökt vara behjälpliga och har bokat upp ett antal hotellrum i staden om man inte kunnat lösa boende på annat håll, nu under den akuta fasen, säger hon till Göteborgs-Posten.

Bolaget har ännu inte lyckats skaffa sig någon överblick över skadorna.

– Vi gör verkligen allt vi kan för att komma i gång med vårt arbete så fort som möjligt, och återställa lägenheterna och lokalerna så att hyresgästerna kan flytta tillbaka, säger Johan Östling, förvaltare på Ernst Rosén, till Göteborgs-Posten.

Det var vid strax innan 05 på tisdagsmorgonen som polisen i Göteborg fick larm om en explosion i ett flerfamiljshus i Annedal.
Det var vid strax innan 05 på tisdagsmorgonen som polisen i Göteborg fick larm om en explosion i ett flerfamiljshus i Annedal. Foto: Tomas Ohlsson

Den akuta räddningsinsatsen var omfattande. Polisen hade på tisdagen därför ingen möjlighet att inleda en teknisk undersökning för att försöka klarlägga vad som utlöste explosionen.

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, säger emellertid till DN att det mest sannolika är att någon har placerat ett explosivt föremål i fastigheten:

– Det finns ingen i dag känd naturlig förklaring till att det kunde explodera. Det finns ingen gasledning eller några gasflaskor eller något sådant som vi känner till. Då är det ju något främmande som har orsakat det här och om det är med avsikt eller av vårdslöshet, det får utredningen visa.

Både polis och räddningstjänst kommer att vara på plats under hela natten till onsdag. Bosse Johansson, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg säger att branden släcktes under måndagskvällen.

– Vi kommer dock att vara kvar under hela natten för efterbevakning, så det inte blossar upp något igen, säger han.

En polisman är folkbokförd i den drabbade fastigheten. Han har vittnat i flera rättegångar, bland annat den uppmärksammade rättegången om ett gängrelaterat mord i Göteborgsstadsdelen Gamlestaden i maj i fjol. Förhandlingar om mordet inleddes i hovrätten på måndagen.

Polisen vill på tisdagen inte kommentera huruvida det finns någon koppling mellan rättegången och explosionen i Annedal.

– Jag kan säga generellt att vi naturligtvis tittar på vem som bor på den här adressen för att se om det finns någon möjlig motivbild. Vi jobbar utifrån att det finns en avsiktlighet i det här, säger Anders Börjesson, biträdande polischef i Storgöteborg och kommenderingschef för den särskilda händelse som polisen har inlett med anledning av explosionen.

00:35. En explosion inträffade i i ett flerfamiljshus strax före 05-tiden i centrala Göteborg. Foto: Lars Näslund

Såväl kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) som oppositionens Jonas Attenius (S) var på förmiddagen på plats vid branden.

– Det är naturligtvis väldigt allvarligt, men oaktat var i Göteborg man bor ska man inte behöva uppleva varken sprängningar eller skjutningar, säger Axel Josefson till DN:s reporter på plats.

Explosionen väckte reaktioner även i Rosenbad. Statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Mikael Damberg kallade till presskonferens på tisdagens eftermiddag. Statsministern inledde sitt korta anförande med att uttrycka sin och regeringens empati med alla som drabbats av branden:

– Det här drabbar alla boende hårt men även hela vårt land. Jag har pratat med kommunstyrelsens ordförande och med sjukvården, och Damberg har pratat med polisregionschefen. Göteborg ska känna att man har hela landets stöd.

Läs mer:

”Himla tur att han ropade att folk skulle låta bli att hoppa från balkongerna”

Experten: ”Bomb måste utredas”

Vittne: ”Jag vet inte när jag kan återvända”

Axel Josefson (M) om explosionen: ”Väldigt allvarligt”

Ämnen i artikeln

Västsverige
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt