Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 20:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/expo-sd-tjansteman-aktiv-i-hogerextrema-kretsar/

SVENSK POLITIK

Expo: SD-tjänsteman aktiv i högerextrema kretsar

Foto: Magnus Hallgren

En man som är anställd som politiskt sakkunnig för Sverigedemokraterna är aktiv i den svenska rasideologiska miljön, enligt den antirasistiska tidskriften Expo.

Mannen har stängts av från sitt jobb under en utredning, meddelar partiet.

Mannen är anställd på riksdagskansliet sedan 2020. Enligt Expo kan han bland annat knytas till den rasideologiska organisationen Det fria Sverige, som grundades av personer med engagemang i nazistorganisationer som Nordiska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti.

SD-tjänstemannen har även varit drivande i projektet Svenska zoner, som syftar till att skapa lokala ”maktherravälden” och vänder sig till ”svenska patrioter”, enligt Expo. I projektets kanaler sprids idén om ett pågående folkutbyte, att ”svenskarna” snart är i minoritet i ”sitt eget land”, skriver tidningen.

”Vi behöver svenska zoner så att galenskapen kan koncentreras geografiskt så att stora områden av landet kan skonas”, skriver mannen i Facebookgruppen för projektet 2020, enligt Expo.

– Det är klart att vi tar det allvarligt. Det har slunkit igenom säkerhetsgranskningen, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof till TV4.

Sverigedemokraternas pressekreterare Christian Krappedal skriver i en kommentar till DN att partierna har tagit uppgifterna på ”extremt stor allvar”.

”Självklart är det inte förenligt att vara delaktig i högerextrema miljöer och samtidigt vara verksam inom partiet. Tjänstemannen har blivit arbetsbefriad och kommer vara avstängd från sin arbetsplats under hanteringens gång”, skriver han.

Samtidigt har det väckts ett uteslutningsärende i partiets medlemsutskott.

Enligt partiet har mannen granskats av både riksdagens säkerhetskontroll och ett säkerhetsbolag när han anställdes. Det framkom då inga uppgifter ”som indikerade den här typen av engagemang”, enligt Krappedal.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt