När Bengt från Halmstad gick till sjukhuset för en fertilitetsbehandling kunde han aldrig tänka sig att vården skulle göra något annat med hans spermieprov än att hjälpa honom och hans fru bli föräldrar. Men det gjorde de. Ett annat, då barnlöst par, inseminerades med Bengts spermier och Rebecka föddes.
Först nu – 32 år senare – har historien avslöjats ihop med fyra precis likadana fall. Och uppgifterna som tagits fram av SVT:s Uppdrag Granskning får den högsta ansvariga politikern i regionen att förfäras.
– Jag lider med alla inblandade, måste jag säga, säger ordföranden för regionstyrelsen, moderaten Mikaela Waltersson.
Vad är din tolkning, hur har detta kunnat hända?
– Detta är ju en händelse som går 30 år tillbaka i tiden, som hänvisar sig till en och samma läkare som inte finns med oss längre. Men det verkar ju helt klart fallera i dokumentationen. Jag kan bara som högsta politiskt ansvarig be dessa människor om ursäkt för att det har gått till på det här sättet.
Mikaela Waltersson (M) tillsätter nu en extern utredning för att granska sjukhuset i Halland.
Foto: Region Halland
Ett av fallen har redan varit för prövning hos Ivo – Inspektionen för vård och omsorg – som konstaterar att de inte kan agera på grund av preskriptionstiderna. Regionen tillsätter dock en egen utredning.
– Vi kommer använda oss av nån av de externa parter som brukar granska vår sjukvård, och jag är överrens med sjukhuset om att detta är en bra väg framåt, säger Waltersson.
Tycker du sjukhuset ska fortsätta sprida information från sitt register, nu när det visat sig ha så stora brister?
– Allt detta är sånt som granskningen måste ta ställning till. Tv-programmen visar ju också på hur mycket känslor som väcks. Det finns folk som tror de varit anonyma, andra som aldrig gått med på att vara donatorer... och vi kan inte av lagmässiga skäl ta direktkontakt med dem, så jag uppmanar var och en som har frågor att höra av sig till vården.
Men hur kan sjukvården hjälpa till med att ta reda på om det som står i registret är korrekt, eller om det också är en bluff, som i de avslöjade fallen?
– Det är för tidigt för mig att svara på den frågan.
Bengt och nyupptäckta dottern Rebecka tittar på släktfoton. Först efter dna-släktforskning i SVT:s regi kunde deras släktskap fastslås.
Foto: Tomas Ohlsson
När Rebecka Kristoffersson – biologisk dotter till drabbade Bengt – begärde ut information om sin donator hade Uppdrag Granskning redan sänt sitt första program där två ofrivilliga donationer avslöjades. Ändå sa sjukhuset ingenting till Rebecka om risken för fel i registret.
Flera av de drabbade anser att sjukhuset visat en stor passivitet gentemot dem och andra potentiella offer. Nu välkomnar sjukhuset den nya utredningen, men svarar endast skriftligt på DN:s frågor om hur stort problemet med felaktigt registrerade donatorer kan vara.
”Det är omöjligt att veta hur många som är korrekta och hur många som är felaktiga.” skriver sjukhusledningen.
Kan ni fortsätta lämna ut uppgifter från registret till donatorbarnen när tillförlitligheten visat sig så svag?
”Som vi ser det är vi skyldiga att lämna ut de uppgifter vi har, men vi kommer att framhålla att vi inte kan garantera att de är korrekta.”
En av männen som nu fått veta att hans spermier använts till donation anser sig utsatt för ”en våldtäkt”. Vad svarar ni honom?
”Att det är djupt beklagligt och förkastligt att han och alla andra drabbade har hamnat i den här situationen. Vi kan bara önska att detta inte hade hänt. Det är uppenbart att verksamheten inte levt upp till de krav som finns inom hälso- och sjukvården i dag.”