Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-13 08:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/falska-klamydiabrev-i-skane-polisanmals/

SVERIGE

Falska klamydiabrev i Skåne polisanmäls

Flera personer i nordöstra Skåne har fått brev hem där det påstås att mottagaren kan vara smittad med klamydia och bör testa sig. Genom att använda sig av Region Skånes brevmall ska det se ut som att breven är äkta, men regionen har inte skickat ut dem och gör nu en polisanmälan om föregivande av allmän ställning.

TT Text

”Vi ser allvarligt på detta då det kan orsaka obehag och problem för den som på felaktiga grunder påstås kunna vara smittad med klamydia. Dessutom riskerar det att skada förtroendet för den omfattande smittspårning av klamydia som sker av vården”, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

När vården smittspårar klamydia, som är en allmänfarlig sjukdom, kontaktas personer som den smittade har haft sex med det senaste året. Kontakten sker ofta genom brev eller telefonsamtal från exempelvis ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning.

De aktuella falska breven uppges komma från ”Smittskyddsförbundet, Klamydia-avdelningen”, men någon sådan avdelning finns inte i Region Skåne.

Ämnen i artikeln

Skåne
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt