Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-18 06:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/faststalld-dom-for-knarkfiske-i-oresund/

SVERIGE

Fastställd dom för knarkfiske i Öresund

Väskorna som innehöll narkotikan.
Väskorna som innehöll narkotikan. Foto: Tullverket

Männen hamnade i sjönöd när de försökte fiska upp kokain i Öresund. Knarket flöt i land och tingsrätten dömde dem till långa fängelsestraff för försök till synnerligen grovt narkotikabrott.

Nu fastställer hovrätten domen.

TT Text

Narkotikan, totalt 69 kilo kokain, släpptes ner i havet från ett förbipasserande fartyg i september förra året. Men det gick inte som planerat, då försöket att fiska upp knarket misslyckades.

Det var förra året som Kustbevakningen fick rycka ut på räddningsoperation då männen råkat ut för ett motorhaveri i en fritidsbåt. Något senare flöt kokain upp på stranden utanför Höganäs, ett fynd som anmäldes av en privatperson.

Vissa av paketen var märkta med fotbollsklubben Paris Saint-Germains logga.
Vissa av paketen var märkta med fotbollsklubben Paris Saint-Germains logga. Foto: Tullverket

Helsingborgs tingsrätt dömde 34-åringen, som ansågs vara initiativtagare efter att ha fått i uppdrag att försöka hämta upp knarket, till sammantaget tio års fängelse för försök till synnerligen grovt narkotikabrott samt en rad andra brott.

Den andra mannen, en 22-årig man, fick sex års fängelse. En 36-årig kvinna dömdes samtidigt till tre års fängelse för medhjälp till brottet. Nu fastställer Hovrätten över Skåne och Blekinge domarna för både kvinnan och den äldre mannen.

En del av det kokain som beslagtogs i samband med att en väska flöt i land utanför Höganäs.
En del av det kokain som beslagtogs i samband med att en väska flöt i land utanför Höganäs. Foto: Tullverket

Männen var först även åtalade för synnerligen grov narkotikasmuggling, men tingsrätten konstaterade att de inte hade beställt narkotikan eller planerat brottet och därför skulle frias på den punkten.

Läs mer:

Två män döms till fängelse efter massivt kokainfynd i Höganäs

69 kilo kokain flöt i land utanför Höganäs – nu faller domen

Ämnen i artikeln

Öresund
Höganäs
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt