Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-18 05:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/fem-atalas-for-cannabissmuggling-i-pizzaugn/

SVERIGE

Fem åtalas för cannabissmuggling i pizzaugn

Fem män åtalas för att ha försökt smuggla in 200 kilo cannabis till Sverige – i en pizzaugn.

Franska polisen upptäckte tilltaget och lät svenska tullen påbörja sin spaning efter pizzaugnen. Väl i Malmö kunde knarksmugglarna gripas.

TT Text

Pizzaugnen hade ursprungligen skickats från Libanon, och gatuvärdet på dess innehåll – narkotikan – motsvarar cirka 47 miljoner kronor, skriver Tullverket i ett pressmeddelande.

”Det här är ett ovanligt sätt att smuggla narkotika på, de misstänkta ville minska risken för upptäckt genom att dölja narkotikan i en pizzaugn” säger Erik Friberg, biträdande chef för Tullverkets kontrollavdelning Syd, i pressmeddelandet.

När upptäckten gjordes i Frankrike byttes ugnens innehåll ut och sedan startade berörda myndigheter en internationell samverkan för att komma smugglarna på spåren.

Svenska tullen lät de misstänkta hämta ut sin ugn vid Tullverkets klareringsexpedition i Malmö, sedan följde man i hemlighet efter till den lagerlokal i lilla skånska samhället Dösjebro dit ugnen skulle tas. Väl där gjordes fler fynd i form av både vapen och knark.

I bevisningen mot de åtalade männen finns bland annat en gruppchatt där de inblandade diskuterar hur narkotikan i pizzaugnen ska hanteras.

De misstänkta förnekar brott. Döms de riskerar de runt sex års fängelse.

Ämnen i artikeln

Malmö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt