Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 17:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/fem-fragor-som-s-v-och-mp-maste-enas-om-i-stockholms-stad/

SVERIGE

Fem frågor som S, V och MP måste enas om i Stockholms stad

Förhandlingarna om ett nytt styre i Stockholms stad är igång. Det bekräftar S, V och MP, partierna som tillsammans har en rödgrön majoritet efter valet.

DN listar några av de viktigaste frågorna som partierna behöver komma överens om.

VAL 22

Finansborgarrådet, Anna König Jerlmyr (M) har redan meddelat sin avgång och nu bekräftar Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att förhandlingarna om ett nytt majoritetsstyre är igång.

– Jag är glad att vi nu kan sätta oss vid förhandlingsbordet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, säger Karin Wanngård.

Karin Wanngård (S).
Foto: Eva Tedesjö

I förhandlingarna behöver partierna bland annat komma överens om hur borgarrådsposterna ska delas upp. Allt talar för att Socialdemokraternas Karin Wanngård blir finansborgarråd för andra gången. MP hade under förra mandatperioden posterna: trafikborgarråd och miljö- och klimatborgarråd. Vänsterpartiet hade senast man regerade posterna: äldre- och personalborgarråd och bostads- och demokratiborgarråd.

Här är några av de viktigaste frågorna som partierna måste komma överens om.

Skatten

Senast partierna i Stockholms stad presenterade sina budgetar var i oktober förra året. Då föreslog både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet skattehöjningar, med tio respektive 28 öre. Kommunalskatten för i år ligger på 29,82 i huvudstaden, sjätte lägst i Sverige.

– Jag är inte främmande för att höja skatten, sa Karin Wanngård i DN:s valintervju i somras.

Vänsterpartiets Clara Lindblom var av samma uppfattning:

– Om vi behöver höja skatten något för att laga de revor som finns i välfärden så är jag inte främmande för att prova det, sa hon då.

Senast MP la fram en budget var det tillsammans med de borgerliga partierna som då inte höjde skatten.

Clara Lindblom (V).
Foto: Joel Danell

Bostäder

S, V och MP gick alla tre till val på att bygga fler billiga hyresrätter och att stoppa försäljningen av stadens hyreslägenheter. Partierna är också överens om att sätta igång planeringsarbetet med ”Bromma parkstad”, på marken där Bromma flygplats ligger i dag. Ambitionen är att 30 000 bostäder ska byggas där.

Skolan

Att stoppa vinstutdelningen för friskolor var en av Socialdemokraterna och Vänsterpartiets viktigaste valfrågor. Det är inget som går att göra på kommunal nivå, men enligt V:s Clara Lindblom ska man göra vad man kan för att ”ta tillbaka kontrollen över skolan” i Stockholm.

Socialdemokraterna i Stockholm har lovat två lärare i varje klassrum och minst 1 000 fler lärare totalt i staden under kommande mandatperiod. Det kommer kräva stora satsningar på skolan – något som MP och V öppnat för i sina valmanifest.

MP har fått utstå kritik från sina nu tilltänkta samarbetspartners i S och V under mandatperioden för  försäljningarna av skolbyggnader i Gubbängen och Tensta – något som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet varit emot.

Äldreomsorgen

S och V har uttryckt att äldreomsorgen i Stockholm har splittrats av de många privata aktörerna. Vänsterpartiet vill stoppa privatiseringarna, Socialdemokraterna vill ha kvar valmöjlighet mellan olika utförare, men ställa hårdare kvalitetskrav.

Alla tre partier har uttryckt att man vill stoppa ”minutjakten”, vilket innebär att omsorgspersonal klockas hos varje brukare.

Gabrielle Gjerswold (MP).
Foto: Alexander Mahmoud

Miljö- och klimat/trafik

För Miljöpartiet har klimat- och miljöfrågor varit i fokus i valrörelsen och partiet lyfter gärna fram hur mycket av sin politik man fick igenom i det blågröna samarbetet under den gångna mandatperioden. Frågan är hur starkt förhandlingsläge MP har denna gång.

Alla av partierna har kommunicerat att man vill underlätta för cyklandet och att privatbilismen ska minska. MP har mest långtgående förslag. Man vill bland annat kraftigt bygga ut stadens cykelnät och ge stadens bostadsbolag i uppdrag att underlätta cykling för sina hyresgäster.

Miljöpartiets Gabrielle Gjerswold har också sagt att det är helt uteslutet att sätta sig i ett styre som vill bygga nya stora väginfrastrukturer.

Ämnen i artikeln

Val 2022
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt