Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-01 18:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/fhm-chefen-gar-inte-att-utesluta-biverkningar-av-coronavaccin/

Sverige

FHM-chefen: ”Går inte att utesluta biverkningar av coronavaccin”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Foto: Jessica Gow/TT

– Det går inte att utesluta allvarliga biverkningar av ett vaccin mot coronaviruset, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i SVT:s Agenda. Mycket talar dock för att ett coronavaccin kommer att vara säkrare än det mot svininfluensan, där flera hundra barn och unga drabbades av narkolepsi.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tror att den stora allmänheten kommer att få tillgång till vaccinet om ungefär ett år, säger han i Agenda.

I en undersökning som SVT har gjort i samarbete med Novus säger 26 procent av de tillfrågade att de inte vill vaccinera sig mot covid-19. Andelen motståndare har minskat sedan augusti, då 36 procent svarade att de inte vill vaccinera sig.

Ewa Stenberg: Nu väntar Löfvens svåraste prövning

Johan Carlson säger att han har full förståelse för att människor känner olust i det här läget, då ännu inget vaccin har blivit godkänt.

– Innan vi börjar en vaccinationskampanj ska vi veta mer, säger han.

För att kampanjen ska bli effektiv i försöket att utrota covid-19 måste minst 60-70 procent av svenskarna vaccinera sig. Enligt Johan Carlson är det upp till var och en att göra ”en rimlig avvägning” om man ska ta vaccinet eller inte.

– Det handlar inte om skam och skuld. Det kan finnas rimliga tvivel. Men alla måste få fundera över det här och vilken väg man bör gå. Då brukar det vara så i Sverige att de flesta väljer att ta vaccin.

Socialminister Lena Hallengren (S) tror att fler kommer vilja ta ett vaccin när det finns ett färdigt vaccin och informationen blir bättre.

– Det är väldigt viktigt att alla funderar över nyttan, säger hon i SVT:S Agenda.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt